Eerste Avenio-tram rijdt door Den Haag

Eerste Avenio-tram rijdt door Den Haag

De nieuwe trams van Siemens rijden sinds maandag op de Haagse lijn 2. De reizigers profiteren van stille, stabiele trams en mogelijk van een eerste proef met contactloos betalen.

HTM heeft gisteren in Den Haag de eerste gloednieuwe Avenio-tram van Siemens ingezet. De tram rijdt op lijn 2 en verbindt de wijk Kraayenstein in Den Haag met Leidschendam via Den Haag Centraal. De nieuwe Siemens-trams zullen daarna geleidelijk worden ingezet op tramlijnen 1, 9, 15 en 17, terwijl er nu al proefritten worden uitgevoerd op lijn 11. HTM heeft in totaal 60 Avenio-trams besteld bij Siemens. Den Haag is de tweede stad waar Avenio-trams rijden na München.

Trots
Jaap Bierman, algemeen directeur van HTM: “Voordat we met de reizigersdienst zijn begonnen, hebben we uitgebreide tests uitgevoerd. Ik ben zeer tevreden met de resultaten en bijzonder trots op onze medewerkers. Mijn dank gaat uit naar de stadsregio Rotterdam-Den Haag en alle betrokken lokale overheden. Bovendien wil ik mijn waardering uitspreken voor de fabrikant. Siemens heeft de trams volgens onze wensen en specificaties gebouwd. Nu is het tijd om de trams over te dragen aan onze reizigers.”

Stil en stabiel
Directeur Frank Hagemeier van de Siemens-divisie Mobility is al even tevreden. “De proefritten hebben aangetoond dat deze tram uitermate geschikt is voor het Haagse tramnetwerk, dat al meer dan 150 jaar in gebruik is. De reizigers zullen profiteren van een tram die zich kenmerkt door een uitstekende rijstabiliteit en lage geluidsproductie.”

Contactloos betalen
Al eerder kondigde HTM aan dat het mogelijk zou zijn om in de nieuwe trams contactloos per bankpas te betalen. Op de chiplezers in de nieuwe trams zit inderdaad die mogelijkheid , maar die staat voorlopig nog uit. Marijke Poppeliers, woordvoerder HTM: “Binnen de Coöperatie OV Betalen zijn we allerlei mogelijkheden aan het onderzoeken met pilots en proefopstellingen. Er zijn diverse technieken mogelijk, waaronder betalen via bankpas of smartphone.” Van de coöperatie, nu nog TLS, maken alle vervoerbedrijven per 1 januari 2016 deel uit.

Eén reactie

  1. Wil Teunissen
    5 november 2015 om 22:07

    Mooi om te zien dat een product waar jaren aan gewerkt is nu in de praktijk wordt ingezet. Ga zeker binnenkort eens meerijden om te zien of het verwachte rijgedrag van de op zich bijzondere draaistelpositie inderdaad de rust geeft die het zou moeten bieden.

    HTM en Siemens gefeliciteerd met deze mijlpaal.

Lees ook