Syntus in beroep in zaak Haarlem-IJmond

Syntus in beroep in zaak Haarlem-IJmond

door in rubriek binnenland, decentraal
Reacties uitgeschakeld voor Syntus in beroep in zaak Haarlem-IJmond

Syntus gaat procederen tegen het besluit van de provincie Noord-Holland om het ov te gunnen aan Connexxion. Beide partijen haalden evenveel punten bij de tender, waarna Connexxion won na een loting.

Syntus vindt dat de provincie de offerte op meerdere aspecten onvoldoende heeft gewaardeerd. Daar komt volgens Syntus bovendien bij dat Noord-Holland het advies van de hoor- en adviescommissie niet op alle onderdelen heeft gevolgd. Over waarom de provincie op onderdelen van die commissie afwijkt, blijft de provincie te vaag, aldus Syntus.

Zowel Syntus als EBS hadden bezwaar gemaakt tegen de beslissing van Noord-Holland. EBS haalde minder punten, maar vond ook dat hun bod op sommige onderdelen onvoldoende of onjuist was beoordeeld. Een verdere procedure tegen de provincie liet EBS echter varen nadat Noord-Holland haar motivatie op punten had aangepast. EBS-directeur Wim Kurver zei daar eerder over tegenover OV-Magazine dat het ‘nog niet helemaal lekker’ voelde, “Maar we gaan niet procederen om het procederen. We vinden het jammer dat dat zo veel in de sector gebeurt.”

Lees ook: EBS laat bezwaar tegen Haarlem-IJmond varen

Syntus was de verliezer van de loting die conform bestek was gedaan, nadat bleek dat de vervoerder evenveel punten had gehaald als de zittende vervoerder Connexxion. Dat gebeurde volgens De Volkskrant door een onverklaarbaar uitstel waarbij Connexxion nog in de gelegenheid werd gesteld om haar bod extra toe te lichten. Adjunct-directeur Emile Broersma van Syntus zei vlak na de uitslag dat het ‘er alle schijn van heeft dat hier niet integer is gehandeld.’

Het Collegs van Beroep voor het bedrijfsleven gaat zich nu over de zaak buigen. De start van de nieuwe concessie stond gepland op 13 december aanstaande. Connexxion zal nog onder de oude concessievoorwaarden door blijven rijden.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook