Onderzoek naar vier sporen bij Schiedam

dinsdag 8 december 2015
timer 2 min

Om Schiedam Centrum te behouden als Intercitystation is een extra investering nodig van 10 à 25 miljoen euro, schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma aan de Tweede Kamer.

Volgens een voorlopige studie van ProRail kunnen de twee overblijvende sporen tussen Rotterdam en Schiedam, na het ombouwen van de Hoekse Lijn tot metrolijn, worden toegevoegd aan de twee sporen tussen Delft en Rotterdam. Daardoor kunnen er meer treinen rijden, wordt de dienstregeling tussen Den Haag en Rotterdam robuuster en kan Schiedam Centrum zijn Intercitystatus behouden.

Het ministerie van IenM had al 19 miljoen euro toegezegd voor seinoptimalisatie en enkele spooraanpassingen tussen Delft-Zuid en Rotterdam ter voorbereiding op het Programma Hoogfrequent Spoor (elke 10 minuten een Intercity). In die minimale investeringsvariant rijden de Intercity’s Schiedam Centrum echter voorbij.

ProRail heeft in opdracht van de provincie Zuid-Holland en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag een voorlopige inschatting gemaakt van de kosten voor het toevoegen van de twee sporen van de Hoekse Lijn aan het hoofdrailnet. Dat kost 30 à 55 miljoen euro, ofwel 10 à 25 miljoen euro bovenop de 19 miljoen die al is voorzien. De regio laat ProRail nu onderzoeken wat de exacte kosten zijn. Geld voor de uitvoering is er volgens Dijksma (nog) niet.

Als de spooruitbreiding realiteit wordt, zien de Kamerleden Carla Dik-Faber (ChristenUnie) en Betty de Boer (VVD) kansen voor een nieuw station Schiedam Kethel. Dat zou kunnen aan de tweesporige spoorlijn, of beter nog door de nieuwe viersporigheid vanaf Schiedam Centrum door te trekken naar Schiedam Kethel. Dijksma wijst er op dat de regio geen prioriteit geeft aan station Schiedam Kethel, maar dat het haar vrij staat om daar onderzoek naar te doen.

Ik zie geen rede om Schiedam als intercity station te behouden. Het is dicht bij Rotterdam CS. De stoptrein en metro stoppen er ook. In onze visie is station Schiedam dan ook niet ingetekend in het intercitynetwerk. Rotterdam-The Hague airport is wel een intercitystation.

@ Wouter: de bepaling of een halte IC-waardig is gaat verder dan een blik op de kaart. Het is heel simpel: met alleen korte-afstands-vervoersaanbod in Schiedam nemen de reistijden voor de verder weg gelegen herkomsten en bestemmingen (Den Haag, Leiden, Schiphol. Amsterdam) fors toe (meerdere stops + nog een overstap) en dat kost klanten. Dat geldt uiteraard voor elk stoptreinstation en je kan nu eenmaal niet overal stoppen met de IC, maar voor een overstapstation als Schiedam betreft dit de optelsom van het totale vervoerspotentieel van alle achterliggende haltes, dus t/m HoekvH en t/m Spijkenisse plus buslijnen. Dan wordt het een heel ander verhaal dan 'sec' Schiedam. Dat dit leidt tot 'spanning' tussen dit 'overstapknoop-belang' en het belang van doorgaande IC-reizigers Rotterdam-Delft e.d. is helder. Je gaat dus ook niet alle IC's daar laten halteren; Den Haag - Breda- Eindhoven - Venlo bijvoorbeeld zeker niet.

Ik zie die status wel. Of je zou de huidige IC anders moeten noemen, bijvoorbeeld Randstad Express. Dat klinkt beter dan IC op dit traject met de vele stops. Schiedam wordt alleen maar belangrijker met de overstap op de metro naar Rotterdam en straks richting Vlaardingen, Maassluis en Hoek van Holland. Ik ken de situatie daar uitstekend en de hoge kosten lijken mij onzin. Het gaat om een simpele wisselverbinding naar de sporen 1 en 2.
De vier sporen tussen Delft en Schiedam is een ander verhaal dat aansluit op de tweede spoortunnel in Delft. Daardoor krijgt een groot deel van de Oude Lijn vier sporen. Politici fietsen gewoon graag in de ruimte.

Het wordt hoog tijd dat het stukje spoor tussen Delft en Schiedam van twee naar vier sporen gaat. De verlengde A4 is iets goedkoper uitgevallen. Ik zou zeggen, stop dat geld in spoorverdubbeling van dit stukje Oude Lijn. Het is natuurlijk volkomen belachelijk dat er in de Randstad nog niet overal vier sporen liggen. Ga eens in het Ruhrgebiet kijken...

@Wouter:
Op Rotterdam Centraal is alleen metro D en E beschikbaar.
Voor alle andere lijnen in de regio Rotterdam (A,B, C en de nieuwe ri. Hoek van Holland)
moet men overstappen op Schiedam Centrum. Dit is een behoorlijk belangrijke en drukke overstap in de metropool van Rotterdam.

@Hans: richting Rtd is het inderdaad doodsimpel. In de rijrichting Schiedam>Delft zou een 2e spoor ook een 2e fly-over op het Rotterdamse emplacement vereisen. Dan gaat de kassa rinkelen...
Ik zou het daarom eerst pragmatisch doen met 1 reizigersspoor vanaf Rtd t/m de Schiebruggen, vervolgens een snel wissel en een extra spoor aan de noordzijde, en in Schiedam zelf een passeerspoor 4 plus een extra halteerspoor 6. Dat levert effectief veel meer capaciteit op. Het 4e spoor van Rtd tot Sdm is dan voor cargo Hoekse Lijn en evt. bijsturing.

@ Henk Angenent: heb je ook een valide onderbouwing om zoveel belastinggeld te willen gaan spenderen? Zijn er echt geen slimmere plaatsen voor 1 of 2 extra sporen? Denk 'es aan Alexander-Nieuwerkerk, Gouda-Woerden, LaanvNOI-HS, Culemborg-Meteren, Elst-Arnhem Zuid, bij Almere of een aantal snelle inhaalsporen van Bunnik t/m Duiven? Of de Maaslijn eindelijk ook eens?

Helemaal gelijk. Helaas hebben we nu een rechts kabinet en dat houdt niet van OV - alleen van nog meer asfalt.

Als alternatief kan men ook overwegen om de straks overblijvende NS-sporen tussen Schiedam-Centrum en Rotterdam C.S. geschikt te maken als metrolijn. Hierdoor is dan gelijk een nieuwe, maar wel een veel snellere metroverbinding mogelijk van Spijkenisse en Hoogvliet naar het C.S.. De huidige drukke D-lijn kan zo gelijk onlast worden. Wel moet men dan hiervoor deze NS-sporen oostelijk van Schiedam-Centrum laten aansluiten op de ernaast liggende metrosporen.

@John: is idd ook een aantrekkelijke optie. Je kan ook van beide een beetje doen: het 2e spoor over de Delfhavense Schiebruggen (DHS) blijft bij het hoofdrailnet t.b.v. extra spoor Sdm>Rtd, maar het meest zuidelijke spoor van DHS tot nabij Statenweg wordt voor de RET. Sdm tot DHS en van DHS tot Rtd bouw je dan aan de zuidzijde dubbelsporig uit, inclusief 2 nieuwe haltes bij Van Nelle / Sparta, Essenburgsingel/Diergaarde plus een hooggelegen eindhalte Rotterdam Centraal. Dat moet nog wel betaalbaar + inpasbaar zijn, en voor het hoofdspoor is het loslaten van het meest zuidelijke spoor Sdm(excl) - Dhs -Statenweg geen groot gemis, zolang perronspoor 1 in Rtd zelf maar beschikbaar blijft voor het hoofdrailnet. Spoor 1 zullen NS en ProRail vast niet kwijt willen!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Bijna 100 miljoen voor elektrische treinen van en naar Zutphen en Hardenberg

16 apr om 15:36 uur

Tussen Almelo en Hardenberg en tussen Zutphen en Oldenzaal rijden nu nog dieseltreinen, maar daar lijkt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Amsterdamse kinderen weer gratis met de bus

12 apr om 11:01 uur

Kinderen van vier tot en met elf jaar kunnen tussen 20 juli 2024 en 5 januari 2025 weer gratis reizen met de…

Lees verder »
descriptionArtikel

VDL neemt bustak Van Hool over

9 apr om 08:53 uur

VDL Groep neemt de bus- en touringcarafdeling van het failliet verklaarde Van Hool over. Het Duitse Schmitz…

Lees verder »
descriptionArtikel

Geen vervolging treinongeval Voorschoten

2 apr om 16:56 uur

Het OM gaat niet over tot vervolging vanwege het treinongeval bij Voorschoten in april 2023. Onderzoek wijst…

Lees verder »
descriptionArtikel

Schiphol in gesprek met NS en ProRail

21 mrt om 14:56 uur

Schiphol wil met NS en ProRail in gesprek over de verstoring rondom de luchthaven. De luchthaven wil de recente…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe treinen voor MerwedeLingelijn vanaf 2027

18 mrt om 13:34 uur

QBuzz en de provincie Zuid-Holland investeren vanwege de invoering van ERTMS in nieuwe treinen voor de …

Lees verder »
descriptionArtikel

NS: Pittig jaar voor de boeg

26 jan om 08:48 uur

NS waarschuwt treinreizigers voor een 'pittig jaar', vanwege geplande werkzaamheden, vertragingen en…

Lees verder »
person_outlineBlog

Busplatform

6 dec 2023

Ik ben dol op busprojecten. De verduurzaming, de infrastructuur in de openbare ruimte of het modelleren van…

Lees verder »