Onderzoek naar vier sporen bij Schiedam

Onderzoek naar vier sporen bij Schiedam

Om Schiedam Centrum te behouden als Intercitystation is een extra investering nodig van 10 à 25 miljoen euro, schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma aan de Tweede Kamer.

Volgens een voorlopige studie van ProRail kunnen de twee overblijvende sporen tussen Rotterdam en Schiedam, na het ombouwen van de Hoekse Lijn tot metrolijn, worden toegevoegd aan de twee sporen tussen Delft en Rotterdam. Daardoor kunnen er meer treinen rijden, wordt de dienstregeling tussen Den Haag en Rotterdam robuuster en kan Schiedam Centrum zijn Intercitystatus behouden.

Het ministerie van IenM had al 19 miljoen euro toegezegd voor seinoptimalisatie en enkele spooraanpassingen tussen Delft-Zuid en Rotterdam ter voorbereiding op het Programma Hoogfrequent Spoor (elke 10 minuten een Intercity). In die minimale investeringsvariant rijden de Intercity’s Schiedam Centrum echter voorbij.

ProRail heeft in opdracht van de provincie Zuid-Holland en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag een voorlopige inschatting gemaakt van de kosten voor het toevoegen van de twee sporen van de Hoekse Lijn aan het hoofdrailnet. Dat kost 30 à 55 miljoen euro, ofwel 10 à 25 miljoen euro bovenop de 19 miljoen die al is voorzien. De regio laat ProRail nu onderzoeken wat de exacte kosten zijn. Geld voor de uitvoering is er volgens Dijksma (nog) niet.

Als de spooruitbreiding realiteit wordt, zien de Kamerleden Carla Dik-Faber (ChristenUnie) en Betty de Boer (VVD) kansen voor een nieuw station Schiedam Kethel. Dat zou kunnen aan de tweesporige spoorlijn, of beter nog door de nieuwe viersporigheid vanaf Schiedam Centrum door te trekken naar Schiedam Kethel. Dijksma wijst er op dat de regio geen prioriteit geeft aan station Schiedam Kethel, maar dat het haar vrij staat om daar onderzoek naar te doen.

10 reacties

 1. Wouter van Gessel
  10 december 2015 om 13:30

  Ik zie geen rede om Schiedam als intercity station te behouden. Het is dicht bij Rotterdam CS. De stoptrein en metro stoppen er ook. In onze visie is station Schiedam dan ook niet ingetekend in het intercitynetwerk. Rotterdam-The Hague airport is wel een intercitystation.

 2. ACF Sierts
  10 december 2015 om 16:08

  @ Wouter: de bepaling of een halte IC-waardig is gaat verder dan een blik op de kaart. Het is heel simpel: met alleen korte-afstands-vervoersaanbod in Schiedam nemen de reistijden voor de verder weg gelegen herkomsten en bestemmingen (Den Haag, Leiden, Schiphol. Amsterdam) fors toe (meerdere stops + nog een overstap) en dat kost klanten. Dat geldt uiteraard voor elk stoptreinstation en je kan nu eenmaal niet overal stoppen met de IC, maar voor een overstapstation als Schiedam betreft dit de optelsom van het totale vervoerspotentieel van alle achterliggende haltes, dus t/m HoekvH en t/m Spijkenisse plus buslijnen. Dan wordt het een heel ander verhaal dan ‘sec’ Schiedam. Dat dit leidt tot ‘spanning’ tussen dit ‘overstapknoop-belang’ en het belang van doorgaande IC-reizigers Rotterdam-Delft e.d. is helder. Je gaat dus ook niet alle IC’s daar laten halteren; Den Haag – Breda- Eindhoven – Venlo bijvoorbeeld zeker niet.

 3. Hans Casteleijn
  10 december 2015 om 18:55

  Ik zie die status wel. Of je zou de huidige IC anders moeten noemen, bijvoorbeeld Randstad Express. Dat klinkt beter dan IC op dit traject met de vele stops. Schiedam wordt alleen maar belangrijker met de overstap op de metro naar Rotterdam en straks richting Vlaardingen, Maassluis en Hoek van Holland. Ik ken de situatie daar uitstekend en de hoge kosten lijken mij onzin. Het gaat om een simpele wisselverbinding naar de sporen 1 en 2.
  De vier sporen tussen Delft en Schiedam is een ander verhaal dat aansluit op de tweede spoortunnel in Delft. Daardoor krijgt een groot deel van de Oude Lijn vier sporen. Politici fietsen gewoon graag in de ruimte.

  • ACF Sierts
   10 december 2015 om 21:20

   @Hans: richting Rtd is het inderdaad doodsimpel. In de rijrichting Schiedam>Delft zou een 2e spoor ook een 2e fly-over op het Rotterdamse emplacement vereisen. Dan gaat de kassa rinkelen…
   Ik zou het daarom eerst pragmatisch doen met 1 reizigersspoor vanaf Rtd t/m de Schiebruggen, vervolgens een snel wissel en een extra spoor aan de noordzijde, en in Schiedam zelf een passeerspoor 4 plus een extra halteerspoor 6. Dat levert effectief veel meer capaciteit op. Het 4e spoor van Rtd tot Sdm is dan voor cargo Hoekse Lijn en evt. bijsturing.

 4. Henk Angenent
  10 december 2015 om 20:40

  Het wordt hoog tijd dat het stukje spoor tussen Delft en Schiedam van twee naar vier sporen gaat. De verlengde A4 is iets goedkoper uitgevallen. Ik zou zeggen, stop dat geld in spoorverdubbeling van dit stukje Oude Lijn. Het is natuurlijk volkomen belachelijk dat er in de Randstad nog niet overal vier sporen liggen. Ga eens in het Ruhrgebiet kijken…

  • ACF Sierts
   10 december 2015 om 21:44

   @ Henk Angenent: heb je ook een valide onderbouwing om zoveel belastinggeld te willen gaan spenderen? Zijn er echt geen slimmere plaatsen voor 1 of 2 extra sporen? Denk ‘es aan Alexander-Nieuwerkerk, Gouda-Woerden, LaanvNOI-HS, Culemborg-Meteren, Elst-Arnhem Zuid, bij Almere of een aantal snelle inhaalsporen van Bunnik t/m Duiven? Of de Maaslijn eindelijk ook eens?

   • Henk Angenent
    11 december 2015 om 18:52

    Helemaal gelijk. Helaas hebben we nu een rechts kabinet en dat houdt niet van OV – alleen van nog meer asfalt.

 5. Pieter de Vries
  10 december 2015 om 20:46

  @Wouter:
  Op Rotterdam Centraal is alleen metro D en E beschikbaar.
  Voor alle andere lijnen in de regio Rotterdam (A,B, C en de nieuwe ri. Hoek van Holland)
  moet men overstappen op Schiedam Centrum. Dit is een behoorlijk belangrijke en drukke overstap in de metropool van Rotterdam.

 6. John Postmus
  11 december 2015 om 20:56

  Als alternatief kan men ook overwegen om de straks overblijvende NS-sporen tussen Schiedam-Centrum en Rotterdam C.S. geschikt te maken als metrolijn. Hierdoor is dan gelijk een nieuwe, maar wel een veel snellere metroverbinding mogelijk van Spijkenisse en Hoogvliet naar het C.S.. De huidige drukke D-lijn kan zo gelijk onlast worden. Wel moet men dan hiervoor deze NS-sporen oostelijk van Schiedam-Centrum laten aansluiten op de ernaast liggende metrosporen.

  • ACF Sierts
   15 december 2015 om 20:20

   @John: is idd ook een aantrekkelijke optie. Je kan ook van beide een beetje doen: het 2e spoor over de Delfhavense Schiebruggen (DHS) blijft bij het hoofdrailnet t.b.v. extra spoor Sdm>Rtd, maar het meest zuidelijke spoor van DHS tot nabij Statenweg wordt voor de RET. Sdm tot DHS en van DHS tot Rtd bouw je dan aan de zuidzijde dubbelsporig uit, inclusief 2 nieuwe haltes bij Van Nelle / Sparta, Essenburgsingel/Diergaarde plus een hooggelegen eindhalte Rotterdam Centraal. Dat moet nog wel betaalbaar + inpasbaar zijn, en voor het hoofdspoor is het loslaten van het meest zuidelijke spoor Sdm(excl) – Dhs -Statenweg geen groot gemis, zolang perronspoor 1 in Rtd zelf maar beschikbaar blijft voor het hoofdrailnet. Spoor 1 zullen NS en ProRail vast niet kwijt willen!

Lees ook