Dutch Rail Sector bevordert export

Dutch Rail Sector bevordert export

Het platform Dutch Rail Sector (DRS) gaat vanaf april de export bevorderen van Nederlandse rail-gerelateerde expertise, producten, diensten en ideeën. Suggesties uit de sector zijn welkom.

Het platform is een initiatief van RVDB Urban Planning / Lightrail.nl van Rob van der Bijl in samenwerking met Railforum en wordt ondersteund door onder andere Arcadis, Strukton, Holland Rail Industry, Next Generation Infrastructures en ontwerpbureau Fabric. Van der Bijl ontwikkelt Dutch Rail Sector in opdracht van de Directie Internationaal van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

De website van DRS opent in april met showcases van bewezen expertise op het gebied van rail, maar ook van rail-gerelateerde (keten)mobiliteit en ruimtelijk ontwikkeling (bijvoorbeeld rond stations). Van der Bijl: “De showcases laten aan het buitenland zien wat Nederland kan op railgebied. Daarnaast willen we binnenlandse kennis en initiatieven mobiliseren om de Nederlandse export op te stuwen in de vaart der volkeren. Ons motto is niet voor niets Boosted by Rail.”

Enkele showcases zijn al geselecteerd zoals  als een ‘hub van wereldklasse’, de trein-fiets-keten die uniek is in de wereld en het geavanceerde ‘Spoorbeeld’ van het bureau Spoorbouwmeester. In voorbereiding heeft DRS showcases over onder meer spooronderhoud, reizigersinformatie en sociale veiligheid rond het Nederlandse spoor.

Het voornemen van DRS is om om proefprojecten in het buitenland op te zetten. Die pilots moeten dan wel verbonden aan een contact of opdrachtgever in het buitenland.

Van der Bijl roept belangstellenden op om ideeën, showcases of (pilot-)projecten in te brengen in een of meerdere van de DRS-domeinen en het daarbij behorende zeven thema’s. Geïnteresseerden worden uitgenodigd om actief te worden in de community van DRS.

Drie domeinen
Rail
Mobiliteit
Ruimtelijke planning

Zeven thema’s
Diensten en gebruikersoriëntatie
Duurzaamheid
Economie
Governance
Knooppunten
Life cycle efficiency
Design en identiteit

Contact en informatie:
Projectleider Rob van der Bijl (RVDB Urban Planning / Lightrail.nl) dutchrailsector@gmail.com

Foto boven:
Rotterdam Centraal als showcase. Het stationsgebouw heeft in 2015 de tweejaarlijkse Nederlandse Bouwprijs gewonnen. Behalve het gebouw laat deze showcase ook een mobiliteitsknooppunt en vastgoedlocatie van nationale betekenis zien.

Eén reactie

  1. Ellen Ladtdrager
    15 januari 2016 om 08:28

    Gefeliciteerd Rob! Mooi initiatief!

Lees ook