Provincie Utrecht dupeert reizigers dubbel

Provincie Utrecht dupeert reizigers dubbel

door in rubriek artikel, bus
Reacties uitgeschakeld voor Provincie Utrecht dupeert reizigers dubbel

Een uitzonderlijk verbod in de provincie Utrecht zorgt ervoor dat reizigers op twee manieren de dupe zijn. De provincie verbiedt namelijk expliciet een rechtstreekse busverbinding tussen Amersfoort en De Uithof, zowel in de huidige als de nieuwe concessie.

Opvallend is dat deze lijn een van de verbindingen is die NS wil gaan rijden om het zitplaatsentekort iets te verlichten. Daarvoor heeft NS toestemming nodig van de provincie. De huidige vervoerder, Connexxion, mag deze verbinding niet aanbieden. Al van meet af aan verbood de provincie dit, omdat dit te veel invloed zou hebben op de concessie in de stad Utrecht, die gereden wordt door QBuzz.

Ook in de volgende concessie die in december ingaat wordt het verbod weer expliciet vermeld in de nota van inlichtingen. In tegenstelling tot de vorige concessie is de provincie bij zowel de stad- als de streekconcessie opdrachtgever. Tijdens de vorige aanbesteding waren stad en streek nog gescheiden en was het inmiddels opgeheven BRU concessieverlener. De partijen die meedongen naar de komende concessie, dus ook winnaar Syntus, mochten de lijn niet in hun plan opnemen. Dat NS de lijn nu wel wil gaan rijden, duidt erop dat er wel degelijk vraag naar zo’n verbinding is.

Het lijkt er dus op dat de vervoersvraag in de stad Utrecht naar De Uithof kunstmatig hoger gehouden wordt door het ontberen van een rechtstreekse verbinding tussen Amersfoort en De Uithof. QBuzz wil intussen vol gaan inzetten op de lijnen naar het universiteitscomplex, maar moet in ruil daarvoor wel andere verbindingen uitdunnen; extra geld krijgt het bedrijf namelijk niet. Zo worden niet alleen reizigers in de regio benadeeld, maar ook reizigers in de stad zelf.

Of NS de lijn tijdelijk mag (laten) exploiteren is nog onduidelijk. Daarover zijn de partijen nog in gesprek. Een expliciet verbod op het aanbieden van bepaalde lijnen in een vervoersplan is uitzonderlijk. In een enkele keer komt een tijdelijk verbod wel voor om zo aanbestedingen zuiverder te laten verlopen.

De provincie Utrecht laat weten dat het rijden van een rechtstreekse lijn niet per definitie onmogelijk is, maar erkent dat het uitgesloten is van de uitvraag. De lijn die Qbuzz rijdt tussen Amersfoort en De Uithof via Zeist wordt door de provincie gedoogd. Een rechtstreekse lijn zou te veel treinreizigers de bus injagen, aldus een woordvoerster.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook