SLT met toilet vanaf 2018 op de baan

SLT met toilet vanaf 2018 op de baan

De Sprinter Light Train (SLT) die in 2009 op de baan kwam, wordt vanaf deze zomer grondig verbouwd. 131 rijtuigen met klapstoeltjes krijgen onder meer een toilet.

Rond de treinen is veel te doen geweest, omdat NS het indertijd niet nodig vond een toilet in te bouwen. Een consortium van Siemens en Bombardier gaat vanaf komende zomer de rijtuigen in de werkplaats van Bombardier in Aken onder handen nemen. Naast een rolstoeltoegankelijk toilet komen er plekken voor rolstoelen, een noodknop en een schuiftrede voor betere toegankelijkheid.

balkon-sltHet aantal plekken voor fietsen wordt door de verbouwing teruggebracht naar twee. De zeswagenstellen zullen een omgebouwd rijtuig houden; in de viertjes zal het bij twee fietsenplekken blijven.

NS zegt met de verbouwing meerdere zaken tegelijkertijd onder handen te nemen om zo te voorkomen dat de SLT’s vaker uit dienst moeten. Ook is de ombouw op deze manier goedkoper. Met de operatie zijn tientallen miljoenen euro’s gemoeid. In 2017 moeten de eerste stellen gereed zijn voor toelating door ILenT. Tussen 2018 en 2021 komen de SLT’s dan weer op de baan.

2 reacties

  1. AvdBrink
    31 maart 2016 om 10:24

    “Naast een rolstoeltoegankelijk toilet komen er plekken voor rolstoelen, twee plaatsen voor fietsen, een noodknop en een schuiftrede voor betere toegankelijkheid” – “Met de operatie zijn tientallen miljoenen euro’s gemoeid” : Boontje (de NS-klant) komt om zijn loontje.

  2. Erno-BE
    1 april 2016 om 08:31

    Ik vind dit geldverspilling en onnodig. Met sprinters worden er geen lange afstanden afgelegd dus een wc is onzin. Dat geld kan beter worden besteed aan verdere electrificatie van dieseltrajecten.

Lees ook