China drukt wereldwijd stempel op ov

China drukt wereldwijd stempel op ov

door in rubriek buitenland, spoor
Reacties uitgeschakeld voor China drukt wereldwijd stempel op ov

China is in korte tijd bezig om de wereld te veroveren met openbaar vervoer. De Aziatische grootmacht levert zowel materieel als complete metro- en spoorlijnen, op alle continenten. Die opmars gaat niet zonder slag of stoot.

Begin dit jaar werd bekend dat de grote Japanse bierbrouwer Asahi het Nederlandse Grolsch gaat kopen. Zo’n bericht is tekenend voor de toenemende belangstelling vanuit Azië voor de rest van de wereld. Japan is trouwens al heel lang actief buiten de eigen grenzen. Zo leverde het Japanse bedrijf Nippon Sharyo eind jaren tachtig de eerste sneltrams aan Los Angeles. Een ander Japanse bedrijf, Kinkisharyo, is nu opnieuw leverancier van sneltrams aan deze Amerikaanse stad.

Veelzeggend is de overname begin vorig jaar van de Italiaanse treinbouwer AnsaldoBreda door de technologiegigant Hitachi. Daarmee maken de Japanners duidelijk dat ze behalve voor bier ook kansen zien voor railproducten in Europa. Japan ondervindt in zijn expansie concurrentie uit eigen omgeving. Al langer is er Japanse interesse voor de bouw van de hogesnelheidslijn van Kuala Lumpur naar Singapore. Buurland Zuid-Korea schijnt dat ook te willen en al zo’n vijf jaar geleden was er sprake van dat een Chinees bedrijf de lijn zou bouwen.

Chinese wapenfeiten
Onmiskenbaar is China,

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook