Eurostar wil testritten naar Amsterdam

door in rubriek hoge snelheid
Reacties uitgeschakeld voor Eurostar wil testritten naar Amsterdam

Eurostar hoopt volgende maand testritten te beginnen naar Amsterdam. De verbinding staat al een aantal jaren op het verlanglijstje van de vervoerder, maar tot nu toe is het bij plannen gebleven.

Dat bevestigt Eurostar na berichtgeving van Railway Gazette. Volgens topman Nicolas Petrovic zijn alle partijen betrokken en is het de bedoeling dat eind 2017 er daadwerkelijk passagiers mee kunnen. Eurostar wil vanaf komende maand testritten uitvoeren om te kijken hoe de beveiligingssystemen van de e320 reageren op het Nederlandse spoor. Volgens ProRail wil Eurostar in de tweede helft van dit jaar beginnen met opleidingsritten.

Over een verbinding tussen Amsterdam en Londen wordt al jaren gesproken, maar een lijn naar Groot-Brittannië heeft nogal wat voeten in de aarde. Zo zijn er striktere grenscontroles. Passagiers moeten in een afgesloten gebied gecontroleerd worden. In Brussel, Lille en Parijs zijn die douanefaciliteiten aanwezig. De controle voor andere Eurostar-bestemmingen vindt ook daar plaats, wat tot veel oponthoud leidt.

Echter, een overstap in Lille is niet nodig, aldus Railway Gazette. Dit betekent dat Amsterdam en in Rotterdam, waar de trein ook moet stoppen, haar eigen douanefaciliteiten zou krijgen. Hoe dat vorm gaat krijgen onderzoeken Eurostar en NS op dit moment.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook