FMN uit kritiek op koers NS

FMN uit kritiek op koers NS

door in rubriek FMN, OVNL
Reacties uitgeschakeld voor FMN uit kritiek op koers NS

Arriva, Connexxion, EBS en Syntus uiten forse kritiek op hoe de nieuwe koers van NS in de praktijk uitpakt. Dat schrijven de vervoerders, verenigd in de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland, in een brief aan minister Dijsselbloem en staatssecretaris Dijksma.

De koers van NS is een ‘lege huls’ en een ‘wassen neus’, concludeert FMN na de rondetafelbijeenkomst met de Tweede Kamer, afgelopen donderdag. Een lege huls, omdat NS niet uitsluit na 2019 weer te gaan bieden op regionale concessies. Volgens de FMN is dat een makkelijke toezegging. Er komen immers tot 2019 geen spoorconcessies meer op de markt. De wassen neus is volgens de vervoerders de eventuele verkoop van Qbuzz en het aandeel HTM. NS bleef tijdens het gesprek met de Kamer onduidelijk over het afstoten van die belangen. Ook het feit dat Qbuzz gewoon door blijft bieden – iets waar NS overigens al bij de aankondiging van de nieuwe strategie duidelijk over was – stuit FMN tegen de borst.

“Minder dan een kwartaal geleden beloofde de NS nog een forse koerswijziging en respect voor markten waar zij niet thuis hoort. Vervolgens kon er een begin worden gemaakt met een serieuze poging om de samenwerking in de sector te verbeteren. De oprichting van branchevereniging OVNL was daarvan een voorbeeld”, schrijft FMN in de brief (.pdf), om vervolgens te waarschuwen: “Het afstand nemen van de eerdere voornemens heeft grote risico’s. De met kleine, voorzichtige stapjes ingezette poging tot samenwerking in de sector komt plotseling weer in gevaar.”

OVNL is de eerste poging om weer tot een branchevereniging voor alle vervoerders te komen sinds het klappen van Mobis in 2007. De commerciële streekvervoerders besloten toen op eigen houtje verder te gaan als FMN.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook