NS levert in augustus weer actuele posities
dossier Big data

NS levert in augustus weer actuele posities

NS denkt in augustus de doorgifte van actuele treinposities weer te kunnen doorgeven aan beide NDOV-loketten. Die ligt nu al weken stil, omdat de testomgeving waarin gedraaid werd, werd stopgezet.

NS leverde sinds maart 2015 de actuele treinposities aan de NDOV-loketten die ze weer doorgaven aan appbouwers en sites. Door het abrupt stopzetten van die datastroom, gaf alleen de Reisplanner Xtra-app van NS die informatie nog door. Volgens NS maakte een van de loketten, OpenGeo, gebruik van een testomgeving die werd ontmanteld.

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven stelde vragen aan staatssecretaris Dijksma naar aanleiding van het bericht in OV-Magazine over het opschorten van de levering. Ook Dijksma meldt in de antwoorden op die vragen dat er geen sprake is van een stopzetting, maar dat er deze zomer een nieuwe gebruikersomgeving moet draaien.

NS is desgevraagd iets specifieker en spreekt nu over augustus. Over een tijdelijke oplossing blijft het bedrijf nog vaag: “We onderzoeken tussentijds of er een alternatieve manier is om deze gegevens eerder beschikbaar te stellen, daar is nog geen planning voor beschikbaar”, aldus een woordvoerster.

Stefan de Konink van OpenGeo is sceptisch over de toezegging: “Ik vraag me af of ze dat gaat lukken. Er zitten namelijk nogal wat technische haken en ogen aan.” Daarbij wil De Konink de originele brondata: “Nu kan NS er nog aan gaan klussen voordat ze het aan ons doorgeven, bijvoorbeeld om intrepetatiefouten te voorkomen. Maar er is eigenlijk bij niemand bekend waar de originele datastroom vandaan komt.”

Eén reactie

  1. Geert Wirken
    20 juni 2016 om 21:09

    Als deze data wordt gebruikt in de reisplanner-app van NS kan toch geen sprake meer zijn van een testomgeving (gezien het aantal downloads van de NS app)? Waarom dan nog twee maanden wachten met doorleveren aan derde partijen?

Lees ook