Uitstootvrij in 2025, nog lange weg te gaan
dossier Innovatie

Uitstootvrij in 2025, nog lange weg te gaan

door Paul van Hooff (Significant) in rubriek buitenland, bus
1 reactie

Vanaf 2025 moeten alle nieuwe bussen in het openbaar vervoer uitstootvrij zijn. Daarvoor worden nu de eerste stappen gezet. Belangrijk is om kennis en praktijkervaring te delen, om erachter te komen wat werkt en wat niet, schrijft Paul van Hooff.

Op 11 en 12 mei kwamen Scandinavische deskundigen bijeen in Helsinki om hun ervaringen met elektrische bussen te delen. Ook voor de Nederlandse deelnemers was de bijeenkomst interessant, want ‘als het in Finland werkt, werkt het overal’, zoals de Finnen zelf zeggen.

Pilots met elektrische bussen zijn er al in Helsinki, Stockholm en Kopenhagen. Kleinschalig nog, soms maar enkele bussen op een lijn. Van een vervanging van het hele wagenpark is nog geen sprake. De Scandinavische steden kiezen voor elektrisch busvervoer vanwege de lagere uitstoot, maar ook om de positieve uitstraling. Helsinki en Finland willen graag leidend zijn met innovatie op het terrein van mobiliteit. Niet voor niets komen veel ideeën over ‘Mobility as a Service’ uit Helsinki.

De conclusie van het seminar in Helsinki was dat het bij elektrisch busvervoer vooral gaat om maatwerkoplossingen. De techniek ligt nog niet vast. Worden het elektrische bussen die ’s nachts worden opgeladen, bussen die tijdens de dienstregeling worden bijgeladen of (partiële) trolleybussen?

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook