Zuiden blijft trekken aan buitenlands spoor

woensdag 22 juni 2016
timer 2 min

De lobby voor een snelle spoorverbinding van de zuidelijke Randstad via Eindhoven naar Düsseldorf mag dan voorlopig mislukt zijn, de zuidelijke provincies blijven ijveren voor betere grensoverschrijdende verbindingen. Het eerste succes is inmiddels binnen.

De noodzakelijke verbeteringen aan de Duitse infra die een snelle, rechtstreekse verbinding tussen Eindhoven en Düsseldorf mogelijk moeten maken, bungelen onderaan het prioriteitenlijstje van de Duitse minister. De regio's en het Nederlandse Rijk zijn het eens over de noodzaak van een snelle verbinding, maar het geld voor de infra moet uit Berlijn komen. Voorlopig, in ieder geval voor 2030, is daar geen sprake van.

Aan Nederlandse zijde wordt er wel geïnvesteerd. Het spoor tussen Heerlen en Landgraaf wordt verdubbeld; de kosten – 58 miljoen euro – worden opgebracht door het Rijk en de provincie Limburg, maakten de partijen tijdens de TEN-T-dagen bekend. Daardoor is het mogelijk om de frequentie op te schroeven naar twee keer per uur. In het plan van de provincie rijdt er een keer per uur een trein Visé–Herzogenrath en een keer per uur een trein Luik–Aken, beide via Maastricht en Heerlen. De zogeheten Drielandentrein moet Luik en Aken binnen een uur met elkaar verbinden. De financiële ondersteuning voor de lobby komt uit Brussel.

drielandentrein-1500

000
Ook maakten Brabant en Limburg bekend onder de naam EurekaRail de lobby te intensiveren voor betere verbindingen naar België en Duitsland. Het Nein uit Berlijn ten spijt, willen de provincies ijveren voor het opheffen van de al jaren bestaande bottlenecks tussen de drie landen. Het eindbeeld is een serie snelle verbindingen tussen de belangrijkste centra met goede aansluitingen op de rest van het spoorwegnet. Bovendien moet de reiziger overal met één kaartje en voor één tarief terecht kunnen.

Ook de verbinding tussen Eindhoven en Düsseldorf via Venlo staat op het wensenlijstje. Een directe verbinding tussen de twee steden zou de reistijd kunnen verkorten van de huidige 2 uur en 6 minuten naar 1 uur en 31 minuten. EurekaRail gaat uit van 1,2 miljoen reizigers per jaar. Van Eindhoven via Heerlen en Aken naar Keulen zou 1 miljoen reizigers per jaar trekken. Ook pleit EurekaRail voor het herinvoeren van een (geëlektrificeerde) reizigersdienst tussen Hamont en Weert.

eurekarail-2000

 

Lees ook: Nederland begint platform voor grensoverschrijdend spoor

Jammer dat steeds wordt herhaald dat Duitsland nee heeft gezegd en de verbeteringen voor Eindhoven-Düsseldorf onderaan het lijstje bungelen. Dat is feitelijk onjuist, maar beïnvloedt wel de stemming! De benodigde spoorverdubbeling tussen Dülken en Kaldenkrichen is in het Bundesverkehrswegeplan (BVWP) opgenomen in de categorie "Potenzieller Bedarf", potentiële behoefte dus. Projecten n die categorie zijn nog onvoldoende geëvalueerd en kunnen nog verschuiven naar "Vordringlicher Bedarf" (1e prioriteit), waarmee uitvoering voor 2030 in zicht is, of naar "Weiterer Bedarf" (2e prioriteit), wat inhoudt dat uitvoering voor 20303 niet aan de orde komt. De kwestie is gecompliceerd doordat de genoemde spoorverdubbeling in het BVWP is gekoppeld aan twee andere projecten, waar nog weinig onderbouwing onder ligt, terwijl voor de spoorverdubbeling Dülken-Kaldenkirchen een baten-kostenverhouding van 7,9 is aangetoond (volgens Duitse richtlijnen!).

Dank voor je reactie, Ron. Ik heb er in dit artikel voor gekozen die nuance niet te behandelen (anders dan te vermelden dat het voorlopig nog niet hoog in het BVWP is opgenomen), omdat ik wat meer aandacht wilde besteden aan de hernieuwde inspanningen van Limburg en Brabant. Het is dus geenszins de bedoeling om een bepaalde stemming te creëren.

Ik vind jammer dat het maar moeizaam - of eigenlijk niet - lukt om steden als Eindhoven beter te verbinden met Duitsland en België. Vroeger reed er toch ook een trein naar Keulen, 1x p 2 uur tot eind jaren '90, waarom kan dat nu niet meer?
In mijn ideaalplaatje rijdt er een trein Antwerpen - Breda - Eindhoven - Dusseldorf, Schiphol of Amsterdam - Eindhoven - Maastricht - Luik (en af en toe naar Luxemburg) / Heerlen - Aken - Keulen.
Dat zal er wel niet inzitten, hoewel m.i. een trein Antwerpen - Breda - Eindhoven nu al technisch mogelijk is denk ik. Voor de andere zal her en der nog wel wat moeten gebeuren.
Note to self: dream on ;-)

Stichting Freedom of Mobility ziet kansen voor de provincie Noord Brabant om de eerste stappen te zetten om het huidige spoor sterk te verbeteren. Dit omdat deze provincie tussen de Randstad, Ruhrgebied en Vlaamse ruit bungelt en de behoefte heeft om dit recht te zetten. We gaan voor ontvluchten van huidig spoor in aparte IC en stoptrein. De luchthaven Eindhoven krijgt naast een directe lokale aansluiting ook een IC verbinding naar de 3 genoemde metropoolregio's. IC wordt zo gemaakt dat de reistijd tussen de Brabandse steden met een factor 3 tot 5 omlaag gaat. Door nieuwe beproefde technieken heeft de Nederlandse industrie profijt. Als Noord Brabant het initiatief neemt kan NL ook profiteren en kan het België en Duitsland afdwingen om te verbeteren.

Dat er ook vanuit het westen belangstelling is om ALS treinen via Eindhoven naar Duitsland gaan rijden hierop aan te haken moet er ook in NEDERLAND het Randstad (Rampstad) denken weg worden gewerkt ! Het spoor tussen Breda en Tilburg had al lang 4 sporen behoren te hebben maar de enigen die daar tot op heden garen bij spinnen zijn onderzoeksbureaus en de mentaliteit dat in Holland doorstroming belangrijker is als in Brabant terwijl in ALLE modaliteiten Brabant wel de belangrijkste bindingsfactor heeft en blijft !

Luchthaven Schiphol zou ook baat kunnen hebben met een TGV verbinding richting eindhoven en dan aken/koln of zo. Nu pakje in in Aken de ICE en ben je in 1,5 uur op luchthaven Frankfurt terwijl naar schiphol >2,5 uur duurt maar dichterbij ligt...

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Nieuwe treinen voor MerwedeLingelijn vanaf 2027

18 mrt om 13:34 uur

QBuzz en de provincie Zuid-Holland investeren vanwege de invoering van ERTMS in nieuwe treinen voor de …

Lees verder »
descriptionArtikel

NS: Pittig jaar voor de boeg

26 jan om 08:48 uur

NS waarschuwt treinreizigers voor een 'pittig jaar', vanwege geplande werkzaamheden, vertragingen en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Spoordijken misschien niet goed genoeg voor zwaardere en langere treinen

11 dec 2023

Er is meer onderzoek nodig naar de stabiliteit van spoordijken om zeker te weten dat deze grond het groeiende…

Lees verder »
person_outlineBlog

Busplatform

6 dec 2023

Ik ben dol op busprojecten. De verduurzaming, de infrastructuur in de openbare ruimte of het modelleren van…

Lees verder »

BRT: Kansrijk, maar gemakkelijk noch goedkoop

1 dec 2023

Dit artikel is een voorpublicatie van het boek ‘Betere bus’, over BRT en andere vormen van hoogwaardig…

Lees verder »
descriptionArtikel

ChristenUnie:'500 miljoen per jaar voor ov'

22 nov 2023

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Beter ov past bij de grote uitdagingen in Nederland'

21 nov 2023

 

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio…

Lees verder »
flash_onNieuws

Tariefstijgingen ov in 2024 definitief van de baan

20 nov 2023

Afgelopen vrijdag 17 november maakte staatssecretaris Heijnen officieel bekend dat 300 miljoen euro beschikbaar…

Lees verder »