Merknaam Syntus maakt plaats voor Keolis

Merknaam Syntus maakt plaats voor Keolis

door in rubriek decentraal
Reacties uitgeschakeld voor Merknaam Syntus maakt plaats voor Keolis

De naam Syntus verdwijnt langzaam uit het Nederlandse straatbeeld. In plaats daarvan gaat het bedrijf door onder de naam van het Franse moederbedrijf Keolis.

Met de naam verdwijnt een stuk ov-historie. Syntus kwam in 1999 voort uit delen van Oostnet en ontwikkelde in de Achterhoek het in de loop van de jaren breed overgenomen visgraatmodel, waarbij buslijnen vooral dienden als toevoerlijnen naar de regionale spoorlijnen. In eerste instantie had Syntus nog drie moederbedrijven: naast Keolis, NS en Connexxion. Connexxion trok zich in 2007 terug; NS volgde in 2013. Dat laatste bedrijf verkocht haar aandelen aan Keolis voor het symbolische bedrag van 1 euro.

Na het verlies van de traditionele thuismarkt en grote financiële problemen verhuisde het hoofdkantoor van Doetinchem naar Deventer. Van het treinnetwerk in het oosten van het land bleef alleen de lijn Zutphen–Oldenzaal in handen van het bedrijf. Sinds een tijd echter timmert het bedrijf weer behoorlijk aan de weg en haalde het onder meer de Overijsselse spoorconcessies en de concessie Provincie Utrecht binnen. Ook is Syntus in de race voor de tender in Almere.

Lees ook: Syntus ligt op koers voor groei

Inmiddels zijn de vlaggen op het hoofdkantoor al vervangen door exemplaren met het Keolis-logo erop. Het bedrijf noemt zich nu Syntus/Keolis Group. De bestaande tenders en de aanbestedingen waarop het bedrijf nog onder Syntus-vlag heeft geboden, behouden die naam. “We komen de afspraken met de opdrachtgevers gewoon na”, aldus woordvoerster Hanneke Ruiter. “Maar geleidelijk zullen we de naam Keolis meer gaan gebruiken. Vanaf januari 2017 schrijven we alleen nog in onder de naam Keolis.” Pas vanaf 2032, wanneer de concessie van de Overijsselse spoorlijnen afloopt, gaat de naam Syntus definitief de geschiedenisboeken in.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook