Rechtstreeks naar Rotterdam met lijn E

Rechtstreeks naar Rotterdam met lijn E

Met de opening van metrostation Den Haag Centraal komt een einde aan de zeven maanden durende overstap op Laan van NOI. Reizigers lopen nu vanuit de Haagse stationshal overdekt het nieuwe metrostation in.

Het Haags Startstation E-lijn, dat voortaan gewoon Den Haag Centraal heet, is maandag officieel geopend. De afgelopen zeven maanden was er geen metroverkeer mogelijk tussen Laan van NOI en Den Haag Centraal. Na een bouwtijd van nog geen twee jaar kunnen reizigers vanaf Den Haag weer de rechtstreekse metrolijn E naar Rotterdam nemen.

Het nieuwe begin- en eindstation van RandstadRaillijn E is naast en boven het Haagse busplatform gebouwd. De voertuigen bereiken het station via een lang tracé dat over het Bernhardviaduct voert. De halte bevindt zich op meer dan twaalf meter hoogte boven de Anna van Buerenstraat.

De blikvanger van het metrostation is de door Zwarts & Jansma Architecten ontworpen overkapping van gebogen glas en staal. Een overdekte looproute verbindt het nieuwe metrostation met de stationshal van Den Haag Centraal. Het tracé is aangebracht op een slank vormgegeven viaduct met overspanningen van ongeveer 35 meter tussen de kolommen, dat het uitzicht voor omwonenden zo min mogelijk belemmert.

Verantwoordelijk voor de bouw was ProRail, in opdracht van de gemeente Den Haag, RET, HTM en Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Aannemer BAM bouwde de halte en de verbinding voor de RET-metro’s. HTM kan het station later gebruiken in geval van calamiteiten.

Eén reactie

  1. asierts
    20 oktober 2016 om 00:23

    Ik verwacht dat we binnen enkele jaren dit platform gaan aansluiten op de ProRail-lijn naar Voorburg(-Binckhorst) en Ypenburg, en dat de meeste RET-metro’s deze veel kortere (en dus veel aantrekkelijkere!) route naar Nootdorp – Pijnacker – Rotterdam C. – Slinge gaat volgen. Dat creeert ruimte voor HTM tussen Leidschenveen en NOI.

Lees ook