Smart-OV wordt snel landelijk ingevoerd
dossier Innovatie

Smart-OV wordt snel landelijk ingevoerd

door in rubriek anders betalen
Reacties uitgeschakeld voor Smart-OV wordt snel landelijk ingevoerd

Smart-OV, het in- en uitchecken met de mobiele telefoon, wordt waarschijnlijk binnen enkele weken uitgerold. In eerste instantie nog met beperkte mogelijkheden.

Zowel KPN- als Vodafone-klanten kunnen na verwachting over niet al te lange tijd van de functionaliteit gebruikmaken. Bronnen melden dat het waarschijnlijk een kwestie van weken is. Henk Nagelhoud van Vodafone zegt dat de betaalfaciliteit vandaag nog live zou kunnen gaan, ‘maar de vervoerders zijn eigenaar’.

Achter de schermen bij de vervoerders moet nog wel veel gebeuren, zowel op technisch als financieel vlak. De communicatie tussen de systemen van TransLink aan de ene kant en Vodafone en KPN aan de andere kant is een ingewikkeld proces, omdat de telecombedrijven met andere technieken werken.

Als dat is opgelost zal Smart-OV aanvankelijk in beperkte vorm beschikbaar zijn. Alleen reizigers die automatisch opladen hebben aanstaan kunnen dan enkel tegen vol tarief reizen. Het gros van de reizigers zal dus nog geduld moeten hebben. Ook worden niet alle telefoontypes direct ondersteund.

Smart-OV werd eind vorig jaar voor het eerst getest met zo’n 200 klanten. De reacties waren grotendeels positief, al waren er nog wel wat kinderziektes. In maart werd de proef weer beëindigd. Ook toen gaven de vervoerders al aan dat een eventuele invoering gefaseerd zal verlopen.

Lees ook: Ervaringen met de eerste dagen Smart-OV

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook