Grootste e-busvloot van Europa op de weg
dossier ZE2025

Grootste e-busvloot van Europa op de weg

door in rubriek buitenland
Reacties uitgeschakeld voor Grootste e-busvloot van Europa op de weg

Viceburgemeester Val Shawcross van Londen heeft 51 elektrische bussen onthuld. De e-busvloot van de Chinese fabrikant BYD en carrosseriebouwer Alexander Dennis Limited (ADL) is de grootste van Europa.

De bussen worden ingezet op twee buslijnen van Go Ahead London vanaf Waterloo Station: lijn 507 naar Victoria Bus Station en lijn 521 naar London Bridge Station, goed voor jaarlijks ongeveer 7 miljoen reizigers. Het gaat om de grootste inzet van elektrische 12-meterbussen in Europa. De Londense ov-autoriteit Transport for London wil dat alle enkeldeksbussen emissievrij zijn in 2020. De elektrificatie van de twee buslijnen zijn de eerste stap.

Van de bestelde 51 bussen nam BYD het chassis en de elektrische aandrijflijn voor zijn rekening; ADL bouwde de carrosserie en verzorde de inrichting. De Enviro200 midi-bus van ADL (11,8 meter) is het uitgangspunt. De bussen hebben 21 zitplaatsen en een totale capaciteit van 90 passagiers. Uit de tests het afgelopen jaar bleek dat de bussen voldoende actieradius hadden. Volgens BYD bleken 16-uursdiensten mogelijk zonder tussentijds laden. Tot april dit jaar legden de bussen 1,1 miljoen kilometer af.

De opdracht aan BYD en ADL heeft een waarde van 19 miljoen pond en omvat een reparatie- en onderhoudsprogramma voor de looptijd van het contract. De bussen werden gebouwd bij ADL in het Verenigd Koninkrijk. Op één lading kunnen de bussen ongeveer 250 kilometer rijden. De ijzer-fosfaat-batterijen worden ‘s nachts in vier uur opgeladen. Daarvoor zijn de remise Waterloo 43 oplaadpunten voor 46 bussen geïnstalleerd; nog eens vijf oplaadpunten voor vijf bussen staan in het nabijgelegen depot Mandela Way.

Jaarlijks zullen de bussen 700 ton CO2-uitstoot besparen ten opzichte van de dieselbussen die ze vervangen. De besparing moet nog verder toenemen zodra de stroom groener wordt opgewekt.

BYD voert tevens tests uit met ’s werelds eerste volledig elektrische dubbeldeks bus. Vijf zijn in dienst bij de Londense busmaatschappij Metroline en zijn ingezet door TfL. In de toekomst zullen nieuwe versies gebouwd gaan worden in samenwerking met ADL.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook