Concessie M-Overijssel twee jaar verlengd

Concessie M-Overijssel twee jaar verlengd

door in rubriek decentraal
Reacties uitgeschakeld voor Concessie M-Overijssel twee jaar verlengd

Syntus mag tot 2020 het busvervoer in Midden Overijssel blijven verzorgen. De provincie heeft de concessie, die eigenlijk volgend jaar zou aflopen, met twee jaar verlengd. Er zijn namelijk veel onzekerheden.

De provincie overweegt om de concessie Midden Overijssel samen te voegen met de concessie Veluwe en/of IJsselmond. De concessie Veluwe loopt af in 2020, IJsselmond in 2023. Een einde van de concessie Midden Overijssel in september 2018 zou daarom minder geschikt zijn. Van samenvoeging met de concessie Twente is geen sprake.

Ook wil de provincie afwachten hoe de markt reageert op het besluit om alle nieuwe bussen vanaf 2025 zero emissie te laten zijn. “Uit de marktconsultatie is ons gebleken dat het nu maken van een forse stap een behoorlijke opgave is voor de markt”, schrijft Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten.

Een ander struikelblok om in 2018 van vervoerder te wisselen is het grootste busstation in de concessie: Zwolle. Dat verhuist precies in 2018 van de centrumzijde naar de zuidzijde van het station. “Een eventueel optredende vertraging, hetgeen denkbaar is bij dergelijke grote projecten, betekent een complicerende factor in de uitvraag en voor de start van een nieuwe vervoerder”, zo staat in de Statenbrief te lezen.

De concessie ligt voor een groot deel in een krimpgebied. De provincie wil daarom het ov-aanbod in de komende jaren ook aanpassen, rekening houdend met het natuurlijk verloop van het personeel. Aan de andere kant komt daar weer de groep mbo-ers bij, die vanaf 1 januari een OV-studentenkaart krijgen. Ook deze onzekerheden wil de provincie nog even afwachten.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook