De Lijn plaatst grote tramorder bij CAF

De Lijn plaatst grote tramorder bij CAF

door in rubriek buitenland
Reacties uitgeschakeld voor De Lijn plaatst grote tramorder bij CAF

Opnieuw succes voor de Spaanse voertuigenbouwer CAF. Het bedrijf mag 146 nieuwe trams leveren voor De Lijn; een order ter waarde van 320 miljoen euro. Concurrent Bombardier, met een vestiging in Brugge, spant een rechtszaak aan.

CAF wist in augustus ook al een grote order voor de Brusselse metro binnen te slepen. Aan Amsterdam levert het 63 trams en ook Utrecht plaatste een vervolgorder van 22 voertuigen bovenop de 27 trams die de provincie twee jaar geleden al bij de Spanjaarden bestelde.

De 146 trams zijn bedoeld voor alle drie de tramnetwerken die Vlaanderen rijk is: Antwerpen, Gent en de Kusttram. Ze vervangen onder meer de oude PCC-trams waarvan de oudste uit 1960 stammen. Ook de markante BN-trams langs de kust zullen plaatsmaken voor de nieuwe trams.

Voor de levering van de nieuwe tramreeks hadden vijf fabrikanten een bod ingediend. Alleen CAF en Bombardier voldeden aan de eisen; de Spaanse bouwer is nu preferred bidder. Direct na de bekendmaking heeft Bombardier bezwaar aangetekend. Volgens de Canadese fabrikant is het bod niet goed beoordeeld. De Raad van State zal het bezwaar op 22 november behandelen.

De bonden in België klaagt over banenverlies. De christelijke vakbond ACV zegt tegenover de VRT dat door het niet gunnen van de order aan Bombardier in 2018 geen werk meer zal zijn voor 70 mensen. “Bovendien vrees ik voor de reactie van de Europese directie, wanneer blijkt dat we de Vlaamse bestellingen niet kunnen binnenrijven. Dat zal grote vraagtekens opleveren”, aldus een woordvoerster. Bij Bombardier in Brugge werken 500 mensen.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook