Nog geen besluit over Friesenbrücke

Nog geen besluit over Friesenbrücke

Er is nog altijd geen beslissing genomen of de Friesenbrücke bij Leer wordt gerepareerd of dat er een compleet nieuwe brug komt. Na een aanvaring is de brug al meer dan een jaar onbruikbaar.

Deutsche Bahn en de regering van Niedersachsen kunnen het niet eens worden over wat er met de brug moet gebeuren, zo bericht de Duitse omroep NDR. DB wil graag een reparatie, zodat er weer zo snel mogelijk treinen de Ems kunnen oversteken. De deelstaatregering ziet echter wel wat in complete nieuwbouw.

Ook de grote scheepswerf Meyer, iets stroomopwaarts, wil graag een nieuwe brug met een bredere overspanning. Dan hoeft de brug niet 50 dagen per jaar te worden uitgevaren om de cruiseschepen van de werf over de Ems te laten varen. Echter, nieuwbouw kost geen 30, maar 44 miljoen euro. Daarbij zou een nieuwe brug vanwege alle procedures pas in 2024 klaar zijn, in plaats van 2021 bij een reparatie. Het meergeld zou van private partijen of uit Nederland moeten komen.

De Eems Dollard Regio, het grensoverschrijdende samenwerkingsverband van gemeenten, is niet te spreken over de gang van zaken en dringt aan op een snelle oplossing. Ook omwonenden roeren zich en hielden al een protestbijeenkomst op de dag dat het een jaar geleden was dat een coaster de brug vernielde. Sinds die tijd is er geen treinverkeer mogelijk tussen Groningen en Leer. Eind maart gaan de partijen weer om tafel. Komen ze er dan nog niet uit, dan gaan de oorspronkelijke herstelplannen gewoon door.

2 reacties

  1. Henk Angenent
    25 januari 2017 om 20:54

    Je begint je nu wel af te vragen, zijn die Duitsers lui of dom – of beide – of hebben ze gewoon geen zin die brug te herbouwen? Volgens mij was die brug in NL in twee jaar klaar.

  2. Steen
    27 januari 2017 om 12:05

    Duitse overheid heeft er geen direct belang bij, omdat het “maar” om een regionaal diesel-spoorlijntje gaat, waarvan het gen ramp zou zijn als die verbinding verloren gaat (Helaas).

Lees ook