Zeeland krijgt enkele Intercity’s in de spits

Zeeland krijgt enkele Intercity’s in de spits

NS komt deels tegemoet aan de Zeeuwse wens om de snelle Intercityverbinding met de Randstad te herstellen. In de ochtend- en avondspits komen er twee Intercity’s.

Vanaf de komende maand december rijden in de ochtendspits twee Intercity’s die alleen stoppen in Vlissingen, Middelburg, Goes en Bergen-op-Zoom. In Roosendaal wordt dit treinstel gecombineerd met een stel dat alle Zeeuwse haltes heeft aangedaan. Deze trein rijdt dan als Intercity door naar Amsterdam. In de avondspits zal de Intercity uit Amsterdam gesplitst worden in Roosendaal in een stoptreindeel en een Intercitydeel.

NS wil rond 6.40 uur en 7.40 uur uit Vlissingen vertrekken en rond 16.50 uur en 17.50 uur uit Rotterdam. De extra Intercity zorgt voor een reistijdwinst van 18 minuten tussen die twee steden. Omdat de extra treinen onder de concessie Hoofdrailnet vallen hoeft de provincie niet bij te betalen. Het plan is nog onder voorbehoud; het Locov moet er nog over adviseren en ProRail moet het nog goedkeuren.

Tot 2013 konden reizigers die van en naar Zeeland reisden, kiezen tussen het ene half uur een Sprinter en het andere een Intercity. Eind 2012 heeft NS gekozen voor een halfuurdienstregeling met een Intercity vanuit Lelystad die rijdend over Schiphol en Den Haag na Roosendaal in Zeeland Sprinter wordt. Dat leidde tot veel bezwaren uit Zeeland die zich in veel gevallen geconfronteerd zagen met een langere reistijd. De Zeeuwse gedeputeerde Harry van der Maas (SGP) streeft al langer naar de hele dag twee Sprinters en twee Intercity’s per uur als eindbeeld.

Lees ook: Zeeland snakt naar een trein die weer opschiet

Tijdens een laatste ontmoeting met Van Boxtel stipte Van der Maas ook de knelpunten aan die de nieuwe NS-dienstregeling oplevert. Sinds 11 december 2016 hebben reizigers een kortere overstaptijd in Roosendaal. Een ander punt van zorg is de eerste trein naar Vlissingen. Die rijdt pas om 7.39 uur het station binnen.

Eén reactie

  1. LexBoersma
    3 februari 2017 om 17:53

    ere wie er toekomt. ben blij de discussie gestart te hebben en mooi dat er een nog betere oplossing is gekomen. Het moet moet toch het mogelijk zijn dit de hele dag te doen, want je spaart met de intercity een treinstel uit?
    https://www.ovmagazine.nl/2015/11/zeeland-beter-af-met-een-intercity-1019/

    nu nog een snelle verbinding van Zeeland naar Antwerpen

Lees ook