Railbus voor heropleving Britse nevenlijnen

Railbus voor heropleving Britse nevenlijnen

Een consortium van een aantal bedrijven en de universiteit van Warwick gaat in Groot-Brittannië een prototype lichte trein bouwen die in onbruik geraakte zijlijnen weer nieuw leven moet inblazen.

De Revolution Very Light Rail Project heeft nu de financiering van 4,6 miljoen pond binnen om een prototype trein te bouwen. Het voertuig is een 21ste-eeuwse variant op de railbus: het voertuig wordt 18 meter lang en wordt aangedreven door een hybride dieselmotor van 3,8 liter. Deze motor, die ook gebruikt wordt in de rode Routemaster dubbeldekkers, laadt een accu op die de trein een uitstootvrije aandrijving geeft in stedelijke gebieden. In de toekomst moeten er ook versies van 9 en 12 meter worden ontwikkeld. De maximumsnelheid ligt tussen de 80 en 100 kilometer per uur.

Met 500.000 pond ligt de aanschafprijs op ongeveer de helft van een conventionele dieseltrein. Het gewicht van 28 ton zorgt ervoor dat spoorlijnen minder zwaar worden belast. Zo zou exploitatie van in de jaren zestig onder het plan-Beeching gesloten zijlijnen weer interessant kunnen worden. De treinen zouden gescheiden van het overige, zwaardere spoorverkeer moeten rijden, vanwege de botsveiligheid.

Over anderhalf jaar moet het eerste prototype klaar zijn dat wordt getest op het netwerk van Norhern Rail. Het consortium wil een apart onderzoekscentrum bouwen in Dudley, bij Birmingham. Daar zouden de treinen moeten gaan rijden op een opnieuw in gebruik te nemen spoorlijn naar Walsall. Hiervoor is ongeveer 30 miljoen pond nodig.

Eén reactie

  1. Sebastiaan
    13 februari 2017 om 23:25

    Kunnen ze niet beter de spoorlijn ombouwen tot trambaan?

Lees ook