‘Geen verplichte overstap naar Londen’

‘Geen verplichte overstap naar Londen’

Passagiers die vanaf 2017 de rechtstreekse Eurostar van Nederland naar Londen pakken, hoeven niet in Brussel uit te stappen voor een veiligheidscheck.

Dat meldt Seat61.com. Volgens de website vinden alle veiligheidschecks plaats op Amsterdam, Schiphol en Rotterdam. Passagiers die meereizen tot Brussel krijgen slechts toegang tot de helft van de trein. De tussendeuren van de twee gedeeltes van de e320-stellen blijven tijdens de rit gesloten.

Tijdens de stop van 28 minuten in Brussel Zuid stappen passagiers voor de Benelux uit en wordt de trein gecontroleerd. Daarna kunnen passagiers van Brussel naar Londen plaatsnemen in het vrijgegeven gedeelte.

Passagiers van Nederland naar Londen kunnen dus gewoon blijven zitten, aldus Seat61. Eerder was er nog sprake van dat passagiers van Nederland naar Londen verplicht moesten uitstappen voor een controle, vergelijkbaar met de Eurostar vanuit Zuid-Frankrijk naar Londen.

Eurostar wil de procedure vooralsnog niet bevestigen. De plannen zouden nog in ontwikkeling zijn. De procedure komt echter wel logisch over, gezien de duur van de stop in Brussel. Die is aan de korte kant om alle passagiers uit te laten stappen en een veiligheidscontrole te laten doorlopen.

NS bevestigt dat dit het scenario is dat wordt uitgewerkt, al zijn er nog wel complicaties. “We zijn met alle betrokkenen, zoals NS Stations, de marechaussee en Eurostar in gesprek om alles in december voor elkaar te krijgen”, aldus een woordvoerder.

Het zou betekenen dat op alle stations zowel de verplichte Schengen-controle als de röntgencheck voor de Kanaaltunnel zou moeten plaatsvinden. Voor met name het krap bemeten en overbezette station Schiphol is de vraag hoe dit in de praktijk zou uitpakken.

Eén reactie

  1. huub
    2 maart 2017 om 15:47

    Niet stoppen op station Schiphol Airport lijkt mij het beste.
    Op Amsterdam Centraal spoor 15 met in-checkruimtes op een deel van het busplatform.
    Op Rotterdam Centraal is spoor 1 helemaal beschikbaar als de Hoek-van-Hollandlijn daar weg is. Er is daar vast ook wel ruimte voor check-in. De Schengen-reizigers moeten niet te moeilijk doen en ook door de security gaan en als ze daar principiële bezwaren tegen hebben kunnen ze met de Thalys of de Benelux. In ruil daarvoor geen half uur stoppen in Brussel!

Lees ook