R-net Zuid-Holland breidt snel uit

R-net Zuid-Holland breidt snel uit

Gemeenten en de provincie Zuid-Holland werken dit jaar aan een forse uitbreiding van R-net. Eind dit jaar gaan drie hoogwaardige buslijnen van start.

De gemeenten Leiden en Leiderdorp en de provincie Zuid-Holland hebben gisteren een samenwerkingsovereenkomst getekend voor het ombouwen van de huidige Qliner 366 tussen Leiden Centraal en Leiderdorp tot R-net-lijn.

Leiden–Leiderdorp
De doorstroming van de bussen verbetert door voorrang bij verkeerslichten en extra in- en uitvoegstroken. De nieuwe R-net Leiden–Leiderdorp rijdt vanaf de nieuwe dienstregeling in december 2017.
 
 
Alphen aan den Rijn–Schiphol
Ook Qliner 370 van Arriva tussen Alphen aan den Rijn en Schiphol gaat eind dit jaar deel uitmaken van R-net. In de spits gaat de frequentie van 6 naar 8 bussen per uur. De N207 wordt zodanig aangepast dat de bus er kan doorrijden. Dat gebeurt ook in de gemeente Alphen aan den Rijn.
 
 
Gouda–Schoonhoven
De derde buslijn die eind dit jaar het R-net-keurmerk krijgt is lijn 197 tussen Gouda en Schoonhoven. Het is de drukste buslijn van de Krimpenerwaard met dagelijks bijna 2000 reizigers, voornamelijk scholieren en forensen. De route wordt korter doordat de bus over de provinciale weg gaat rijden.
 
 
Leiden–Katwijk/Noordwijk
Vanaf 2020 gaan R-net-bussen rijden van Leiden Centraal naar Katwijk en naar Noordwijk, ter vervanging van de buslijnen 30 en 31. In de spits rijdt R-net dan 6 keer per uur. In eerste instantie gaat R-net niet verder dan ESA/Estec. Doortrekking van de buslijn tot het Picképlein in Noordwijk levert te weinig reistijdverkorting op. Een besluit daarover volgt na 2020.
 
 
Noordwijk–Schiphol
In 2022 moet de nieuwe R-net-route tussen Noordwijk en Schiphol klaar zijn. Buslijn 361 wordt in drie fases opgewaardeerd. Dit jaar werken de gemeenten en de provincie aan verbetering van de haltes en de doorstroming van de bus. In de tweede fase komt er een nieuwe hov-brug over de Ringvaart tussen Lisse en Lisserbroek. In de derde fase wordt de definitieve route bepaald, die afhangt van de woningbouw in de Haarlemmermeer.
 
 
Leiden–Zoetermeer
De eerste R-net-lijn in Zuid-Holland kwam eind 2014 tot stand: tussen Leiden en Zoetermeer. Buslijn 365 is nu R-net-lijn 400. Het aantal reizigers is met 16 procent gegroeid en reizigers waarderen de lijn met een 7,9.
Tussen Leiden Lammenschans en Leiden Centraal rijdt de bus nog via de Breestraat. De gemeente Leiden werkt aan een nieuwe route via de Hooigracht, Langegracht en Schuttersveld.
Bij de nieuwe haltes Zoetermeer Meerpolder en Zoeterwoude A4 P+R is zijn de daken van de abri’s voorzien van zonnepanelen. De stroom gaat naar het elektriciteitsnet. Reizigers kunnen er hun elektrische fietsen opladen.
 
 
Rotterdam–Dirksland
De tweede bestaande R-net-lijn is 436, die sinds eind 2015 tussen Rotterdam en Dirksland rijdt. De bussen vertrekken vanaf Rotterdam Zuidplein, een belangrijk overstappunt op ander ov, waaronder de R-net-metro.
R-net 436 rijdt in de spits ten minste om de 10 minuten en op sommige delen van de route vaker. In de daluren rijden de bussen ieder kwartier. Naast de reguliere R-net-dienst rijdt in de spits twee keer per uur een snelbus die niet in Oude-Tonge en Den Bommel stopt.
 
 
Formule R-net
R-net staat voor betrouwbaar, snel, frequent en comfortabel openbaar vervoer in de Randstad. De buslijnen worden sneller door de routes te strekken en de afstanden tussen de haltes te vergroten. De bushaltes worden iets verhoogd, ze krijgen digitale reizigersinformatie en overdekte stallingen voor fietsen. De R-net-halte en -bus zijn herkenbaar aan de rood-grijze huisstijl.

5 reacties

 1. Victor Bax
  31 maart 2017 om 16:00

  Zoals op de weergave voor lijn 366 te zien is wordt een niet onaanzienlijk stuk Leiderdorp niet bereikt door deze buslijn. Het oude dorp en de Oranjegalerij bungelen er los bij. Zou het een idee zijn om het laatste deel van het traject van lijn 2 (van het Alrijne Ziekenhuis naar de Oranjegalerij) ook door lijn 366 te laten verzorgen? Je zorgt voor een groter dekkingsgebied van deze lijn 366 en de mensen in de Oranjewijk, dit zijn ook ouderen die van OV afhankelijk zijn, hebben een verbinding met een hogere frequentie met het ziekenhuis Alrijne, met wat de gemeente Leiderdorp graag het centrum (de Winkelhof) noemt, maar ook met het centrum van Leiden. Deze mensen zullen eerder geneigd zijn de auto te laten staan en lijn 366 te nemen. Ook een rit per trein in plaats van met de auto komt meer binnen bereik omdat er een goede verbinding is met het Centraal Station van Leiden om zo de trein te nemen (die dan vaker bereikbaar is).

 2. PeterHaaswijk
  1 april 2017 om 22:54

  Er hoeft geen R Net bus te komen van Leiden Centraal naar Oegstgeest ,maar misschien zou de frequentie van buslijn 186/187 van een half uur dienst naar een kwartier dienst kunnen worden opgewaardeerd ?

 3. Henk Angenent
  7 april 2017 om 21:19

  Leuk allemaal, maar het blijven buzzen. Dat R-Net naar Katwijk is een zielig restant van wat ooit de RijnGouwelijn had moeten worden. Maar ja, de provincie geeft liever meer dan een miljard uit aan 4 kilometer asfalt in de vorm van de RijnlandRoute (met steun van autopartij SP)..

 4. Jan de Waal
  7 november 2017 om 23:00

  Lijn 197, de belangrijkste buslijn van de Krimpenerwaard: “De route wordt korter doordat de bus over de provinciale weg gaat rijden.”

  Welke provinciebestuurder/ambtenaar heeft bedacht dat alle haltes in de kernen Schoonhoven en Bergambacht verdwijnen. Je moet natuurlijk iedere gebruiker van 55+ een kilometer laten lopen of fietsen….

 5. Steven
  7 november 2017 om 23:11

  Ik zag laatst een ex Q-liner bus (7753) in R-Net kleurstelling op lijn 383 in Zevenhuizen. Betekent dit dat ook deze lijn binnenkort geheel R-Net wordt of was dit een invalbeurt? De 7753 reed namelijk ook al in de 383-poule voor hij in R-Net kleurstelling werd gebracht.

Lees ook