Ticket in de maak voor Drielandentrein

donderdag 23 maart 2017
timer 4 min

Eind volgend jaar moeten ov-reizigers in de driehoek Maastricht, Aken en Luik met één kaartje voor bus en trein over de grens kunnen reizen. EurekaRail bereidt een proef voor namens de overheden, samen met de vervoerbedrijven in de regio.

EurekaRail is een Europees initiatief, gesteund door de Nederlandse provincie Limburg, dat de ov-verbindingen tussen Zuid-Nederland, België en Duitsland wil verbeteren. Het eerste initiatief is de Drielandentrein, die de steden Aken, Heerlen, Maastricht en Luik verbindt. De trein wordt gereden door NMBS en Arriva en moet in december 2018 van start gaan.

Voor die trein komt één kaartje dat geldig is in Duitsland, Nederland en België. Nu zijn er op het spoor drie verschillende kaartjes en vier tariefsystemen – voor het hoofdrailnet en het regionaal spoor in Nederland gelden aparte tarieven.

Euregioticket
Eén grensoverschrijdend kaartje bestaat al: het Euregioticket voor bus en trein, een initiatief van het Aachener Verkehrsverbund waar de Nederlanders en Belgen in de regio zich bij hebben aangesloten. Het kost 18,50 euro. En dat is te duur voor bijvoorbeeld een korte enkele reis in de grensregio, vertelt Ellen Lastdrager, programmamanager Tarifering en Ticketing van EurekaRail en partner bij Twynstra Gudde.

Het Euregioticket is weer wel interessant in het weekend, zegt Lastdrager, omdat het dan geldig is voor het hele gezin. “Het Euregioticket is voor ons een goed vertrekpunt. Te weinig mensen weten nu van het bestaan van het ticket. Bovendien is er geen goede verrekening tussen de vervoerbedrijven. De vervoerder die een ticket verkoopt mag de opbrengst houden. Ook de reisinformatie en de uitleg over het tarief kan een stuk beter.”

In opdracht van de provincie Limburg gaat EurekaRail aan de slag met een functioneel programma van eisen voor tarieven en tickets dat in de tweede helft van 2018 klaar moet zijn. Behalve de overheden en de vervoerders in de drie landen worden daar ook de reizigersorganisaties Rover, TreinTramBus en ProBahn bij betrokken.

Mobiel of bankpas
Deze zomer presenteert EurekaRail een voorkeursscenario voor een grensoverschrijdend ticket. “We kiezen voor één reizigersgroep, bijvoorbeeld spitsreizigers, studenten, toeristen, werknemers of senioren. Het wordt waarschijnlijk een digitaal kaartje, bijvoorbeeld een e-ticket op de smartphone of een toepassing op een bankpas. We voeren nu een marktanalyse uit die we afzetten tegen de gekozen reizigersgroep.”

Vervolgens is het aan marktpartijen om de technische oplossing voor het ticket te realiseren. Of er een aanbesteding komt weet Lastdrager nog niet. “We gaan eerst overleggen met overheden en vervoerbedrijven, in Nederland met Arriva, in België met NMBS, De Lijn en TEC en in Duitsland met Aachener Verkehrsverbund.”

Het nieuwe ticket is bedoeld voor een gebied met 3,5 miljoen inwoners met drie universiteiten. In Aken kunnen reizigers van de Drielandentrein overstappen op de ICE en in Luik op de Thalys. Het nieuwe Ticket moet ook gebruikt kunnen worden op andere (toekomstige) grensoverschrijdende lijnen zoals Eindhoven–Düsseldorf, Eindhoven–Heerlen–Aken–Keulen, Maastricht–Luik–Brussel, Weert–Hamont–Antwerpen en Roosendaal–Antwerpen.

Translink
Deze zomer start ook een betaalproef op de bus tussen Heerlen en Aken, waarbij Arriva en ASEAG (Aachener Stadtbahn) zijn betrokken. Nederlanders kunnen de OV-chipkaart gebruiken, Duitsers kopen een digitaal prepaid-kaartje. Voor die proef zet Translink een verrekeningssysteem op.

“We beginnen met een standaard tarief”, zei Translink-directeur Arco Groothedde afgelopen zaterdag tijdens het EPF-congres van de Europese consumentenorganisaties. “Korting geven is in principe mogelijk, maar dat maakt geen deel uit van de proef. We starten met bus, later kan rail erbij komen.” De proef loopt tot januari 2018.

Rover-voorzitter Arriën Kruyt vroeg Groothedde of er ook duidelijke digitale reisinformatie komt met een knop ernaast waarmee je direct een kaartje kunt kopen. Nee, moest Groothedde bekennen. “Dat maakt geen deel uit van het programma. Vervoerbedrijven vinden dat nog lastig, maar we gaan wel die kant op.”

Mooi kaartje, maar "Aachen Hof" moet waarschijnlijk "Aachen Hbf" zijn... En: zou het niet goed zijn dat ticket ook op de rechtstreekse route Luik-Aken, die niet via Nederland loopt, geldig te laten zijn?

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

person_outlineBlog

Fiscus versoepelt gebruik ov-abonnementen

23 nov 2023

Op 25 oktober stemde de Tweede Kamer in met een fiscale versoepeling van het gebruik van ov-abonnementen. Maar…

Lees verder »
flash_onNieuws

Tariefstijgingen ov in 2024 definitief van de baan

20 nov 2023

Afgelopen vrijdag 17 november maakte staatssecretaris Heijnen officieel bekend dat 300 miljoen euro beschikbaar…

Lees verder »
descriptionArtikel

‘Latente behoefte handsfree in- en uitchecken is groot’

19 okt 2023

Handsfree in- en uitchecken met de smartphone: zitten die reizigers daar eigenlijk wel op te wachten? In…

Lees verder »

Waarom spitsheffing NS wél kan werken

5 okt 2023

Een meerderheid in de Tweede Kamer wees de gewenste tariefdifferentiatie van NS eind september af.…

Lees verder »
descriptionArtikel

Onbelast zakelijk ov-abonnement stap dichterbij

21 sep 2023

Het moet voor werkgevers eenvoudiger worden om onbelast ov-abonnementen te…

Lees verder »

Aandacht voor financiële toegankelijkheid groeit

18 sep 2023

Zeker met de aangekondigde tariefstijgingen in het ov, is het sociale aspect van ov meer aan de orde dan ooit.…

Lees verder »
flash_onNieuws

Amsterdamse ov-tickets voor minima op Marktplaats beland

13 jun 2023

Begin mei lanceerde de Vervoerregio Amsterdam de uitgifte van 730.000 gratis ov-kaarten aan mensen met een…

Lees verder »

Dit zijn de next steps van OVpay

4 apr 2023

Vanaf komende zomer kunnen reizigers ook met korting via de betaalpas reizen. Te beginnen in Amsterdam. IT-…

Lees verder »