Auto’s opgeladen met remenergie trolley

Auto’s opgeladen met remenergie trolley

door in rubriek trolley
Reacties uitgeschakeld voor Auto’s opgeladen met remenergie trolley

Met de remenergie van trolleybussen kunnen in Arnhem sinds vandaag elektrische auto’s worden opgeladen. Een Europese primeur, volgens de gemeente Arnhem.

Vandaag openen de Gelderse gedeputeerde Jan Jacob van Dijk en de Arnhemse wethouder Geert Ritsema een laadpunt bij winkelcentrum Schuytgraaf. Het gaat om oude batterijen van elektrische auto’s die in een mast van de trolleybovenleiding zijn verwerkt. De batterijen vangen de stroom op van remmende trolleybussen en geven die af aan elektrische auto’s. Voorlopig alleen aan de elektrische taxi’s van Breng flex.

In het Arnhemse trolleynet staan zo’n vierduizend masten voor de bovenleiding, vaak op plekken vlakbij parkeerplaatsen. De potentie om elektrische auto’s op te laden is dus groot. De bedoeling is dat er komende jaren meer van deze laadpunten komen. Begin 2018 komt er een zelfde paal in Oosterbeek, waar ook elektrische fietsen mee kunnen worden opgeladen.

Smart Trolley Grid
Het idee komt van de Arnhemse ondernemer Jan Fransen. Met de hogeschool Arnhem Nijmegen, Universiteit Leiden en de Arnhemse bedrijven Bordbusters en Venema-tech ontwikkelde hij de laad-unit. De proef wordt gesubsidieerd vanuit het Europese project Smart Trolley Grid. Dat project is gelinkt aan Trolley 2.0, het initiatief van de gemeente Arnhem om vanaf 2020 trolleybussen op batterijen door te laten rijden in de regio.

Het terugwinnen van remenergie trekt de belangstelling van steden in binnen- en buitenland, die ook een net van bovenleidingen voor trolleys of trams beheren. Alleen al in Europa zijn er meer dan 300 steden met zo’n netwerk. Arnhem onderhoudt over dit project contact met diverse steden in de Duitse deelstaat NordRhein-Westfalen en de Zwitserse steden Luzern en Zürich.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook