Stadsdienst Groningen Drenthe elektrisch
dossier ZE2025

Stadsdienst Groningen Drenthe elektrisch

De stadsdiensten van Assen, Emmen en een groot deel van de bussen in Groningen gaan vanaf 2019 elektrisch rijden. Dat staat in het programma van eisen van de nieuwe concessie Groningen Drenthe.

Het gaat om één stadslijn in Assen, vier in Emmen en zeven in de stad Groningen. De Q-link-lijnen 1 en 11 (straks 2) worden eind dit jaar al geëlektrificeerd. De overige Q-link-bussen die nog op diesel rijden mogen tot respectievelijk 2023 en 2027 worden ingezet, omdat ze nog niet zo oud zijn. Ook de elektrische bussen van Ebusco en VDL die Qbuzz dit jaar aanschaft, moeten door de nieuwe vervoerder worden overgenomen.

De nieuwe concessie Groningen Drenthe gaat in december 2019 in en duurt twee jaar. De huidige concessie, nu nog uitgevoerd door Qbuzz, was in eerste instantie afgesloten voor een periode van zes jaar, maar werd met twee keer twee jaar verlengd. De komende concessie krijgt een ademend karakter. Opvallend is dat de vervoerder die de concessie gegund krijgt bij de uitvraag van nieuwe diensten weliswaar voorkeursleverancier is, maar dat het OV-Bureau Groningen Drenthe zichzelf het recht voorbehoudt de nieuwe diensten ook bij een ander in te kopen.

Enkele belangrijke thema’s bij de aanbesteding zijn reizigersgroei, verduurzaming, integratie openbaar vervoer en doelgroepenvervoer, ketenmobiliteit en gebruik van hubs: knooppunten waar verschillende vervoervormen samenkomen. Partijen kunnen tot en met 16 juli inspraak geven op het programma van eisen. De aanbesteding komt in december van dit jaar op de markt.

3 reacties

 1. A.M. BERBEN
  24 mei 2017 om 22:30

  Een duur van slechts 2 jaar is behoorlijk onrealistisch gedacht.
  Juist bij een nog niet volstrekt uitgetest nieuw systeem als dit zou de duur van een concessie al minimaal 4 jaar moeten bedragen om zeker te zijn dat eventuele kinderziektes niet alleen maar ten laste van de concessienemer gezien gaan worden.
  Ook van concessiegevers mag wel enig realisme worden verwacht in 2017!

 2. hans
  26 mei 2017 om 23:28

  @A.M. Berben tikfout van de schrijver, moet natuurlijk tien jaar zijn

 3. CPGD
  27 mei 2017 om 13:00

  De concessie heeft 10 jaar in het PvE staan. Ik ga er vanuit dat dat dan ook de loopduur is.

Lees ook