‘Maak meer ruimte voor fiets en ov’
dossier Fiets

‘Maak meer ruimte voor fiets en ov’

door Maurits van den Toorn in rubriek fiets
Reacties uitgeschakeld voor ‘Maak meer ruimte voor fiets en ov’

De fietser zit de bus nog wel eens in de weg en omgekeerd. Maar ov en fiets maken de stad beide aangenamer, benadrukken Rover en Fietsersbond in een gesprek met OV-Magazine.

Het gesprek tussen Arriën Kruyt (voorzitter reizigersvereniging Rover) en Saskia Kluit (directeur Fietsersbond) vindt plaats op station Utrecht Centraal. Een passende locatie, want vlakbij wordt gewerkt aan de tramlijn naar De Uithof en aan de grootste fietsenstalling ter wereld. Op deze door bouwkranen omgeven plek ligt de openingsvraag voor de hand. Waar is Nederland het meest mee gebaat, meer en beter ov of meer fietsvoorzieningen?

“Allebei”, roepen Kluit en Kruyt tegelijk. Ze zijn het erover eens dat het openbaar vervoer en de fiets baat hebben bij elkaar, zelfs al kan het gebruik van het ene vervoermiddel ten koste gaan van het andere. De twee vervoerwijzen zijn zeker niet altijd elkaars vrienden.

Kluit: “Traditioneel fietsen mensen een afstand van zo’n 5 kilometer, naar het station bijvoorbeeld. Met de komst van de e-bike neemt die afstand toe tot 15 kilometer en met de high speed e-bike tot nog meer. Daardoor kunnen we het ov-net anders gaan inrichten. Dikke, verbindende lijnen kun je versterken, maar het is de vraag wat er met

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook