De Lijn mag door met megaorder trams

De Lijn mag door met megaorder trams

door in rubriek buitenland
Reacties uitgeschakeld voor De Lijn mag door met megaorder trams

De Lijn mag 146 nieuwe trams bestellen bij CAF. Concurrent Bombardier, met 500 arbeidsplaatsen in Brugge, had een rechtszaak aangespannen, maar de Belgische Raad van State heeft de bezwaren verworpen.

CAF levert de trams van het type Urbos 100 (die ook in Amsterdam gaan rijden) in maximaal zeven tranches. De eerste 24 (waarde: 56,3 miljoen euro) gaan rijden als Kusttram, maar zullen ook in Antwerpen en Gent te zien zijn. De order met een totale waarde van 295 miljoen euro is de grootste tramorder ooit voor de Vlaamse vervoerder, mocht de Vlaamse overheid groen licht geven voor de financiering.Bombardier tekende beroep aan, maar de Raad van State oordeelde dat De Lijn de offertes correct heeft geëvalueerd. Nadat de Raad van State vorig najaar de eerste gunning aan CAF had vernietigd, kwam De Lijn vorige maand met een aanvullende motivering. De lagere kosten voor de CAF-trams gaven daarbij de doorslag. Globaal genomen waren aankoop, onderhoud en energieverbruik 5 procent voordeliger. De voorstellen van beide fabrikanten bleken kwalitatief gelijkwaardig. De rechtszaak leverde negen maanden vertraging op.

Met de aanbesteding wil De Lijn haar tramvloot drastisch vernieuwen. Dat is nodig voor de geplande tramuitbreidingen, een hogere betrouwbaarheid en betere toegankelijkheid. De trams vervangen de 48 Kusttrams en de resterende PCC-trams in Antwerpen en Gent.

Tegen de eerste levering zullen de Kusttrams 36 jaar zijn; de oudste PCC’s dateren van de jaren zestig van vorige eeuw. De eerste trams komen na de zomer van 2019: in totaal levert CAF 66 stuks voor Antwerpen, 18 voor Gent en 57 voor de kust. Daar komen er nog 5 bij als de Kusttram wordt doorgetrokken naar Veurne. De nieuwe trams zijn 31, 4 meter lang en bieden plaats aan ongeveer 180 reizigers.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook