‘EBS biedt mee op concessie DAV’

‘EBS biedt mee op concessie DAV’

door in rubriek decentraal
Reacties uitgeschakeld voor ‘EBS biedt mee op concessie DAV’

Vervoerder EBS blijft proberen om het marktaandeel in Nederland te vergroten. Volgens de Israëlische zakenkrant The Marker wil EBS een bod gaan doen op een spoor- en busconcessie in de buurt van Rotterdam.

Dat zou gaan om de concessie DAV-gebied voor het busvervoer in en rond Dordrecht, Gorinchem en de Drechtsteden en de MerwedeLingeLijn tussen Dordrecht en Geldermalsen. Het Programma van Eisen werd in april gepubliceerd. EBS-directeur Wim Kurver wil het bericht niet bevestigen, maar ‘sluit zeker niet uit’ dat EBS meebiedt. 

Het zou de eerste keer zijn dat EBS  biedt op een concessie met een spoorlijn. Ook binnen moederbedrijf Egged, actief in onder meer Israël, Polen, Bulgarije en Roemenië, is er weinig tot geen spoorervaring. “Maar binnen Egged is er wel de ambitie om meer met spoor te gaan doen”, aldus Kurver. Opvallend genoeg wordt in het bestek van DAV (.pdf) slechts gevraagd om ervaring met het rijden van bussen.

Kurver weerspreekt de bewering dat EBS in samenwerking met een andere partij een bod gaat doen op DAV. Volgens The Marker zouden daarvoor de Israëlische spoorwegen zijn benaderd. “Hoogstens zullen we een externe partij in een adviserende rol laten meewerken”, aldus Kurver. Van een joint-venture of consortium zal echter geen sprake zijn.

EBS verzorgt op dit moment het vervoer in de concessie Waterland. Pogingen om nieuwe concessies binnen te halen bleven tot nu toe vruchteloos. Onlangs ving het bedrijf nog bot bij de concessie Noord-Holland Noord. Die gunde de provincie aan Connexxion. Kurver baalt van het verlies, maar tekent geen bezwaar aan.

Vervoerders hebben tot 14 september de tijd om in te schrijven op DAV, waar op dit moment Arriva rijdt. Naar verwachting is eind oktober de winnaar bekend. De nieuwe concessie gaat in december 2018 in voor een periode van tien jaar.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook