Connexxion continueert N-Holland Noord

Connexxion continueert N-Holland Noord

door in rubriek decentraal
Reacties uitgeschakeld voor Connexxion continueert N-Holland Noord

Connexxion heeft de concessie Noord-Holland Noord gewonnen. Dat heeft de provincie vanmiddag bepaald. Connexxion biedt veel extra bussen, plus Breng flex-achtig vervoer.

De nieuwe concessie gaat van start op 22 juli 2018 en duurt 10 jaar. Nu rijdt Connexxion ook al in Noord-Holland Noord. Het aanbod van Connexxion levert volgens de provincie een forse kwaliteitsverbetering op voor de regio. Waar veel vraag is gaan meer bussen rijden en waar weinig vraag is komt straks Overal Flex.

Virtuele halte
Volgens Connexxion-woordvoerder Nicky Jansen zal het vraagafhankelijke vervoer veel kenmerken hebben van Breng flex, waarmee Connexxion-dochter Hermes in Arnhem en Nijmegen experimenteert. “Het wordt een voertuig dat van halte naar halte rijdt en dat je kunt bestellen via een app. Een virtuele halte, zoals een verzorgingshuis, of een halte die eerder is verdwenen, kan in het netwerk worden opgenomen.”

Verder verlaagt Connexxion de wachttijd voor de Texelhopper en wordt de aansluiting op alle boten gegarandeerd. Vanaf de start gaan 83 zero-emissie midibussen rijden, waarmee meer dan de helft van de vloot in de concessie emissievrij is. In de binnenstad van Alkmaar, op lijn 1, rijden over een jaar alleen nog elektrische bussen. Op Texel zet Connexxion twee bio-CNG-bussen in. Ook gaan er 52 Euro-6-dieselbussen rijden.

Mobiel betalen
Gedeputeerde Elisabeth Post is blij met het aanbod van Connexxion vanaf 2018 ‘beter, schoner en frequenter’ vervoer te kunnen aanbieden. Ze wijst er op dat er met name in de spits meer bussen gaan rijden en dat reizigers op termijn ook mobiel kunnen gaan betalen. De provincie Noord-Holland betaalt jaarlijks 19,1 miljoen euro subsidie voor de nieuwe concessie.

Behalve Connexxion schreven op Noord-Holland Noord ook Arriva, Syntus en EBS in. Dezelfde partijen beconcurreerden elkaar eerder in Amstelland-Meerlanden (AML). Ook daar trok de zittende vervoerder Connexxion aan het langste eind. De provincie verlengde de inschrijfdatum voor Noord-Holland Noord begin dit jaar met twee maanden, vermoedelijk omdat de vervoerders toen druk waren met AML.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook