BYD bouwt 21 bussen voor Noord-Holland
dossier ZE2025

BYD bouwt 21 bussen voor Noord-Holland

door in rubriek binnenland
Reacties uitgeschakeld voor BYD bouwt 21 bussen voor Noord-Holland

Connexxion zet vanaf juli volgend jaar 21 elektrische midibussen van BYD in in Noord-Holland Noord. Dat maakte de Chinese fabrikant bekend bij de introductie van de bus op Busworld in Kortrijk.

De 8,75 meter lange bussen gaan met name in landelijke gebieden rijden. Ze hebben 26 zitplaatsen, ongeveer evenveel staplaatsen en twee deuren. De midibus is een nieuw type die met de start van de nieuwe concessie in het noorden van Noord-Holland op de weg zullen verschijnen.

BYD bouwt de bussen in China. “We hebben weliswaar sinds zeven maanden een fabriek in Hongarije, maar die bouwt alleen nog de 12-meterversies”, aldus Patrick Oosterveld, salesdirecteur bij het in Schiedam gevestigde BYD Europe. “Als die fabriek dat eenmaal goed in de vingers heeft, zullen we ook andere productielijnen daar naartoe plaatsen.”

Geen geschikte partners
BYD heeft op dit moment acht bussen in Haarlem rijden, twee in Amersfoort en in december volgen er zeven in Almere. Eigenlijk is BYD bussenbouwer tegen wil en dank, schetst Oosterveld. “We zijn van oorsprong namelijk een batterijfabrikant. In Groot-Brittannië hebben we een prima partner in Alexander Dennis. Die maken goede bussen met het stuur rechts en zetten onze batterij er in. Als we een geschikte partner hadden gevonden die bussen met het stuur links bouwen voor specifieke busmodellen, zou dat een optie kunnen zijn geweest.

Nu hebben we in Hongarije onze eigen busfabriek onlangs geopend en volgend jaar in Noord-Frankrijk. Dat we dat doen is eigenlijk pure armoe, omdat simpelweg niemand de kwaliteit – een totaalpakket inclusief batterij –haalt die we voor ogen hebben. Daarom zijn we zelf gaan bouwen. We zijn daar pas zeven jaar mee bezig. Mercedes al honderd jaar. Denk je echt dat wij een betere bus bouwen? Daar zit zoveel kennis. Maar bij ons is het totaalpakket, dus inclusief de batterijtechniek, erg goed.”

In 2013 was BYD in gesprek met VDL, maar dat liep op niets uit. Inmiddels heeft de Brabantse fabrikant een behoorlijk marktaandeel van de elektrische bussen in Nederland. Oosterveld verwacht niet dat dat zo blijft. “Kijk alleen maar naar de aantallen. In 2025 moeten alle nieuwe bussen elektrisch zijn. Er is maar een beperkt aantal fabrikanten dat binnen een aantal jaar het totale Nederlandse bussenpark kan vervangen. Daar heeft één partij bij lange na de capaciteit niet voor.”

‘Tussentijds laden heeft geen toekomst’
Oosterveld en zijn collega’s geloven niet in oppurtunity charging. Zoals directeur van BYD Europe Isbrand Ho het tijdens zijn prsentatie op Busworld verwoordde: “Tussentijds laden is duur, het kan onveilig zijn en het is lelijk.” Oosterveld denkt dat batterijen genoeg capaciteit zullen krijgen om een hele dag lijndienst te rijden. “Alleen voor lange afstanden is er een toekomst voor waterstof, maar dan wel in poedervorm.”

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook