Nader onderzoek e-bussen op remenergie
dossier Innovatie
dossier ZE2025

Nader onderzoek e-bussen op remenergie

door in rubriek bus, centraal, hoofdrailnet
Reacties uitgeschakeld voor Nader onderzoek e-bussen op remenergie

Elektrische bussen die rijden op de remenergie van treinen? Hedgehog Applications ontwikkelde een methode voor dit oplaadsysteem. NS en ProRail zijn enthousiast, maar voorlopig komt het systeem er nog niet: een subsidieverzoek werd afgekeurd, omdat eerst meer onderzoek nodig is.

Arjan Heinen is eigenaar van Hedgehog en bedenker van het systeem om remenergie van treinen op te slaan en te gebruiken voor elektrische bussen. Het subsidieverzoek voor 3,2 miljoen euro dat hij april 2017 indiende, werd afgewezen. “We moeten de businesscase beter onderbouwen”, legt Heinen uit.

Lees ook: Remenergie gaat naar e-bussen Apeldoorn

Hergebruiken
En daar is hij nu bezig. Door gebruik te maken van een smart grid kan energie, afkomstig van de treinen, op piekmomenten worden opgenomen uit het elektriciteitsnet en op andere momenten worden teruggegeven, legt Heinen uit.

Twintig procent gaat verloren
Ralph Luijt, manager Energie & Milieu bij NS, staat sympathiek tegenover dit plan. “Wij maken al gebruik van remenergie door die naar andere treinen te voeren via de bovenleiding: gemiddeld wordt 80 procent van de energie al hergebruikt. De 20 procent die nog wel verloren gaat, willen we graag hergebruiken. Dus als we die energie kunnen afstaan aan e-bussen, lijkt me dat prima.”

“Ondertussen zorgen

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook