Tramlijn Luxemburg wordt verlengd

Tramlijn Luxemburg wordt verlengd

door Quintus Vosman in rubriek buitenland
2 reacties

Nog voor de opening van de enige tram in Luxemburg heeft de minister van Ontwikkeling en Infrastructuur, Franҫois Bausch, verlengingen aangekondigd. De kosten, 214 miljoen euro, worden geheel betaald uit de staatskas van het Groothertogdom, in tegenstelling tot het eerste deel van de lijn dat deels voor rekening kwam van de stad Luxemburg.

In 2021 moeten aan het zuidelijke deel van de lijn de wijken Bonnevoi, Howald, Ban de Gasperich, Cloche d’Or en het noordelijke deel Héienhaff en Senningerberg per tram bereikbaar maken. Het noordelijke eindpunt van de Luxtram komt definitief bij de luchthaven te liggen. Enkele tramhalten op het traject zullen een belangrijke overstapfunctie hebben, waaronder op het spoorwegnet. De verlenging vanuit Luxemburg stad naar Cloche d’Or is 4,9 kilometer en heeft zeven haltes. De uitbreiding naar Héienhaff en luchthaven Findel is 3,9 km met twee haltes.

De kosten van het uitbreidingsproject zijn begroot op 214 miljoen euro. De lijn naar Cloche d’Or wordt geschat op 115 miljoen euro; die naar de luchthaven op 99 miljoen. De financiering van de verlengingen komt deze keer geheel ten laste van de staat Luxemburg. Het eerste gedeelte werd deels vanuit de stad Luxemburg gefinancierd.

Lees ook: Autoverslaafd Luxemburg zet in op de tram

Voor de dienst op het uitgebreide tramnet in Luxemburg stad zijn 12 extra trams nodig. Momenteel vindt de aflevering plaats van 21 nieuwe trams door de Spaanse bouwer CAF. Met al het materieel moet het mogelijk zijn een 6 minutenfrequentie over de hele lijn te rijden. Op het middengedeelte, in het centrum van Luxemburg stad, is een frequentie van een tram per drie minuten overdag de ambitie.

Lees ook: Luxemburgse trams maken voorzichtige eerste testritten

De Luxemburgse tram wordt op 10 december in gebruik genomen, maar niet over de volledige lengte van het traject zoals voorzien. Trams mogen voorlopig nog niet de Pont Rouge oversteken. Daarmee zal de tramdienst eerst slechts rijden tussen Pont Rouge -met overstapgelegenheid met de trein- en tentoonstellingsterrein Luxexpo.

Lees ook: Luxemburg moet samenwerken over de grens

2 reacties

 1. Thom
  24 oktober 2017 om 11:17

  De genoemde uitbreidingen waren ook het plan vanaf het begin.
  In totaal zijn er nu 9 trams van 45 meter lang en 2 65 meter breed.
  Er komen er 32 trams voor de totale lijn ze worden allemaal overdekt gestald in de al gereed zijnde remise .
  Bij de “rode brug” is een overstappunt aangelegd tussen tram en trein.
  De passagiers zullen het hoogteverschil overwinnen dmv een kabeltram (in feite 4) met grote capaciteit.
  De 2e en derde tramlijn staan ook al gepland in de stad Luxemburg.

 2. Nico Callens
  23 december 2017 om 13:53

  Het gaat in Luxemburg ook meer dan alleen maar die tram. Zeker die funiculaire (kabeltram) met hoge frequentie die vanaf het nieuwe spoorwegstation “Pfaffehtal / Kircherg” de inhoud van een volle reizigerstrein in een minimum van tijd over een afstand van 200 meter 40 meter hoger, tot aan het voorlopige eindpunt van de tramlijn, moet brengen en die forenzen uit het noorden van het land een tijdwinst van 50′ per dag moet opleveren, is duidelijk een blikvanger. Maar ook besteedt de hoofdstad van het Groothertogdom ook behoorlijk wat belang aan de zwakke weggebruiker, met stadsliften en een hangende fietsers- en voetgangersbrug onder de “Pont Adolphe”.

Lees ook