Eric Luiten wordt Spoorbouwmeester

Eric Luiten wordt Spoorbouwmeester

door in rubriek railsector
Reacties uitgeschakeld voor Eric Luiten wordt Spoorbouwmeester

Landschapsarchitect Eric Luiten volgt per 1 januari architect en stedenbouwkundige Bert Dirrix op als Spoorbouwmeester. Dirrix vervulde de functie de afgelopen drie jaar. 

Bureau Spoor­bouwmeester is in 2001 op initiatief van NS en ProRail opgericht als een onafhankelijk adviserend orgaan voor ontwerp en vormgevingsopgaven binnen de spoorsector. Als Spoor­bouwmeester heeft Luiten de taak ProRail en NS te adviseren over stedenbouw, architectuur, interieur, landschap en grafische vormgeving. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de actualisering, toepassing en doorontwikkeling van het Spoorbeeld: het overkoepelend vormgevingsbeleid van de spoorsector.

Luiten is voormalig hoogleraar Erfgoed en Ruimtelijk ontwerp aan de TU Delft. Tussen 2012 en 2016 was hij als Rijksadviseur voor Landschap en Water verbonden aan het College van Rijksadviseurs. Daarvoor bekleedde hij de functie van adviseur Ruimtelijke Kwaliteit voor de provincie Zuid-Holland. Ook was hij supervisor bij de ontwikkeling van Park Lingezegen tussen Arnhem en Nijmegen. Luiten is verder adviseur bij waterschap Vallei en Veluwe, voorzitter van de Stichting NHBOS ter Bevordering van de Landschapsarchitectuur en chairman van de Stichting Landscape Architecture Europe.

Luiten krijgt de ruimte om voor de komende drie jaar eigen accenten te zetten. Die worden in het eerste kwartaal van 2018 nader bepaald en uitgewerkt. De aandacht voor de transformatie van het spoorlandschap en de omgang met het rijke spoorerfgoed zullen hierbij een belangrijke rol spelen. Dirrix zal zich na zijn periode als Spoor­bouwmeester weer vol gaan richten op de werkzaamheden van zijn eigen bureau.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook