Parijs wil duizend e-bussen bestellen
dossier ZE2025

Parijs wil duizend e-bussen bestellen

De Parijse vervoerder RATP wil de komende jaren maximaal duizend elektrische bussen bestellen. Daarmee zou bijna een kwart van de vloot geëlektrificeerd moeten zijn. Het gaat om de grootste aanbesteding van e-bussen in Europa en een van de grootste ter wereld.

Het is de eerste concrete stap in de strategie van RATP en vervoersautoriteit Ile-de-France mobilités (het voormalige STIF) om in 2025 80 procent van de bussen zero emissie te hebben. Met de tender is zo’n 400 miljoen euro gemoeid.

Het bedrijf vraagt daarvoor de levering van 12-meter ongelede stadsbussen op batterijen. De aanbesteding bestaat uit drie tranches, waarvan de eerste die nu daadwerkelijk is uitgeschreven, uit 250 bussen bestaat. Deze exemplaren zouden in 2020 geleverd moeten worden.

In Parijs rijden op dit moment 74 e-bussen (voornamelijk op proef) bij RATP, die een vloot heeft van totaal 4500 bussen. In de Franse hoofdstad rijden onder meer e-bussen van Bolloré, Heuliez, Alstom, Irizar, Solaris, BYD en Yutong, zowel bij RATP als andere vervoerders, zoals Keolis en Transdev.

Eén reactie

  1. V R
    26 januari 2018 om 12:10

    Is bekend wat voor bussen dit worden? Moeten ze aan het eindpunt opgeladen worden? Of worden ze langs het traject opgeladen?

Lees ook