Weer een proef met mobiel ov-betalen

Weer een proef met mobiel ov-betalen

door in rubriek anders betalen
Reacties uitgeschakeld voor Weer een proef met mobiel ov-betalen

Na de dramatisch verlopen proef met OV-chip Mobiel, proberen ING en NS nu op een andere manier betalen per mobiel in het ov mogelijk te maken. Met een kleinschalige proef kijken de partijen volgende maand of de iPhone geschikt is om er reizen mee af te rekenen.

Dat bevestigt een woordvoerder van NS na berichtgeving van iCulture. De proef, Invisible Tickets, is in handen van ING. De inschrijving, bedoeld voor 50 tot 100 vaste NS-klanten is inmiddels gesloten.

Binnen de pilot moeten reizigers hun naam, geboortedatum, reisfrequentie doorgeven en toestemming geven voor het delen van gps-data; nodig voor de plaatsbepaling om reizen te berekenen. In- en uitchecken is op deze manier niet meer nodig. Na de reis kunnen reizigers feedback geven of de gps-bepaling inderdaad klopt met de daadwerkelijk gemaakte reis.

De proef is volledig in handen van ING, al werkt het Innovatielab van NS wel nauw samen met de ontwikkeling. De proef kent een looptijd van twee weken, waarna reizigers gevraagd wordt hun ervaringen met ING en NS te delen.

Een eerdere proef in samenwerking met KPN en Vodafone en de gezamenlijke vervoerders binnen de TLS-corporatie voor een aantal Android-toestellen was geen succes. De proef werd zelfs voortijdig gesloten voor KPN-klanten, omdat de partijen de techniek onvoldoende werkend kregen. Ook was het niet mogelijk om kortingsproducten op OV-chip Mobiel te laden. De proef maakte gebruik van NFC-technologie. Dat is bij deze proef niet het geval, omdat Apple daar geen toestemming voor geeft, aldus iCulture.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook