Alstom-bus Aptis op proef in Utrecht
dossier ZE2025

Alstom-bus Aptis op proef in Utrecht

In het tweede kwartaal van dit jaar komt de Aptis, de elektrische bus van Alstom-dochter NTL, op proef naar Nederland. Het is de bedoeling dat het voertuig demoritten gaat maken die ook toegankelijk worden voor publiek.

Qbuzz wil de bus gaan demonstreren en testen in de Utrechtse stadsdienst. Of de Aptis ook in andere steden in Nederland zijn gezicht zal laten zien, is nog niet bekend.

NTL presenteerde de opvallende bus bijna een jaar geleden. Sindsdien is de Aptis al in verschillende steden op proef geweest. In Nederland heeft de RDW de bus, nog wel een protoype, inmiddels toegelaten. De wielen staan extreem ver uit elkaar, waardoor er een vlakke vloeroppervlakte van 20 vierkante meter ontstaat. Door de beide scherp sturende assen is de draaicirkel echter niet groter dan van een traditionele bus.

Lees ook: Alstom waagt zich op de busmarkt

De Aptis wordt elektrisch aangedreven. In tegenstelling tot de Translohr, de bandentram die NTL ook produceert, rijdt de Aptis zonder geleiding. De bus valt verder op door de grote ramen en de tramdeuren. Hij biedt plaats aan ongeveer 100 passagiers.

De bus is op dit moment bezig aan een promotietour door Duitsland. Sinds 19 februari tot 2 maart vervoert de bus ook passagiers op de forenzenlijn 104 in Berlijn. Alstom neemt de praktijkervaringen mee in de ontwikkeling van het definitieve type.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

3 reacties

  1. V. Bax
    26 februari 2018 om 11:24

    Ik lees weinig over de voordelen van deze bus, naast het feit dat deze bus elektrisch is. Hoe worden de accu’s opgeladen?

  2. F. van Leeuwen
    26 februari 2018 om 15:23

    Ik ben heel benieuwd hoe deze bus met verkeersdrempels e.d. omgaat. Door de lange wielbasis lijkt mij de kans op ‘vastlopen’ groter dan met de huidige bussen.

Lees ook