Negen nieuwe e-bussen in ‘s-Hertogenbosch
dossier ZE2025

Negen nieuwe e-bussen in ‘s-Hertogenbosch

‘s-Hertogenbosch is vanaf 1 april negen nieuwe elektrische bussen rijker. De bussen worden ingezet op lijn 8 en 9 tussen Vught en de Maasoever. Er reden al drie e-bussen in de Brabantse stad.

De bussen werden vandaag gepresenteerd bij LAB.073 in aanwezigheid van Christophe van der Maat, gedeputeerde Mobiliteit en Samenwerking van de provincie Noord-Brabant, wethouder Jan Hoskam van de gemeente ’s-Hertogenbosch en Anne Hettinga, directeur van Arriva Nederland.

De negen nieuwe bussen zijn van VDL van het type Citea SLF-120 Electric en zijn 12 meter lang. De voertuigen worden gedurende de dag opgeladen bij het laadstation aan de halte Maasoever (eindpunt lijn 8 en 9). Deze laadmethode, die verweven is in de dienstregeling door alleen te laden in een woonwijk, is volgens Arriva uniek in Nederland.

Het laadstation bestaat uit twee 350 kWh Heliox-snelladers met pantograaf op de bus, waarbij er altijd één bus aan het laden is, die afgewisseld wordt met de bus die de dienstregeling rijdt. De chauffeur zet op het eindpunt de bus aan de lader en wisselt zelf van bus. De totale lengte van deze buslijnen is 20 kilometer (lijn 8) en 22,5 kilometer (lijn 9) enkele reis.

Op dit moment heeft Arriva  44 elektrische bussen in Nederland rijden, waaronder in Venlo, Maastricht en de Waddeneilanden. Vanaf zondag 1 april komen daar deze negen bussen bij.

Eén reactie

  1. Negen nieuwe e-bussen in Den Bosch – wEBcollie.nl
    30 maart 2018 om 09:16

    […] OV Magazine schrijft op haar website over de ingebruikname van negen nieuwe e-bussen in ‘s Hertogenbosch. […]

Lees ook