‘Veranderen is fouten durven maken’

‘Veranderen is fouten durven maken’

Verandering in het ov. Klinkt leuk, maar hoe krijg je dat voor elkaar? “Door te experimenteren”, zegt Jort Kuiper, voorzitter van de Jonge Veranderaars (JV), voorafgaand aan de jubileumbijeenkomst ‘Het Experiment’.

De voormalige gevangenis ‘De Vrije Wolf’ in Utrecht was op 15 maart het toneel voor het vijftiende verjaardagsfeestje van de Jonge Veranderaars. Verschillende teams, bestaande uit de aanwezige jonge professionals, legden een route af door het gevangeniscomplex en voerden vier opdrachten uit, waarvan op het eerste gezicht onduidelijk was welk doel ze dienden.

Marshmallow-challenge
Sommige teams kwamen in een cel terecht waar ze een schilderij moesten vingerverven, terwijl andere een ‘spirit animal’ moesten kleien. Andere deelnemers moesten een puzzel oplossen in een cel – die nooit binnen de tijd op te lossen was – en weer anderen kwamen langs een Railforum-ledenraadpleging. Eén opdracht kwam bij ieder team terug: de marshmallow-challenge, waarbij de veranderaars de hoogst mogelijke toren van marshmallows en spaghetti moesten bouwen.

Meten is weten
De teams legden verschillende routes af en na elke opdracht gaven alle teamleden een cijfer aan hun energielevel en het groepsgevoel. Daarmee werden zaken als stress, groepsgevoel en bezinning gemeten. Deze gegevenss en de marshmallow-torenhoogtes legde Jeffrey van Oostrom van de JV vervolgens naast een aantal stellingen. “Zo hebben we stellingen kunnen bewijzen of ontkrachten”, vertelt hij. En met een knipoog: “Het gaat hier niet om fake news”.

‘Het gaat hier niet om fake news’, zegt Jeffrey van Oostrom met een knipoog.

Bekijk de ‘onderzoeksresultaten’ van Het Experiment.

Netwerken
‘Het Experiment’ had niet alleen tot doel om stellingen te toetsen, maar was vooral een informele netwerkbijeenkomst waarbij de deelnemers werden gedwongen ‘out of the box’ te denken. Van Oostrom: “Door met mensen samen te werken die je nog niet kent, ga je andere dingen doen. Je treedt buiten je comfortzone, komt van je kantoor af. De Jonge Veranderaars willen innoveren in de ov-sector: dan moet je het anders durven doen.”

Maar JV wil al 15 jaar veranderen. Wat is er nu dan anders? “De methode hoe we willen veranderen, is afhankelijk van onze leden”, vertelt JV-voorzitter Jort Kuiper. ”De huidige generatie werkt anders. Die wil gewoon proberen en kijken wat werkt. Dat botst met de gevestigde generatie professionals, die alles in plannen wil vastleggen. ”

Reacties
De opzet van ‘Het Experiment’ sprak de deelnemers zeer aan. “Ik was een tijdje niet meer op bijeenkomsten van de JV geweest, maar de club wordt steeds meer outgoing”, aldus Joost van Kalsbeek van Strukton Rail.

Nanet Rutten van Arcadis vond het verfrissend: “In mijn dagelijkse werk zijn de opgave en het doel van tevoren wel duidelijk en is de weg ernaartoe de uitdaging. Nu had ik geen idee wat er ging gebeuren en waar we het voor deden. De onbekendheid was leuk en bezorgde mij veel positieve energie.”

Mee naar huis
En dat was precies wat JV-voorzitter Kuiper wilde bereiken: “We moeten dingen proberen. Wie wil veranderen, moet fouten durven maken. Ik wist van tevoren bijvoorbeeld niet of we honderd mensen aan het vingerverven zouden krijgen. Maar we hebben het geprobeerd en het is gelukt. Hopelijk nemen de deelnemers deze ervaring mee en passen ze het toe in hun werk.”

Lees ook: ‘We willen dingen veranderen, niet volgen’


Een bewerkte kop in De Telegraaf maakt de aanwezigen aan het lachen.

Eén reactie

  1. asierts
    30 maart 2018 om 13:56

    Fouten maken mag! Vermijdbare fouten maken is daarentegen NIET acceptabel.
    De crux is dat in de spoorsector veel te veel vermijdbare fouten gemaakt worden. Zie STS-problematiek / HSL-Zuid / Fyra / Traxx / RandstadRail / Hoekse Lijn / Uithoflijn.
    Klaarblijkelijk is (citaat) “alles in plannen vastleggen” als zodanig geen garantie voor het vermijden van vermijdbare fouten. En “er zomaar wat op gaan experimenteren” ook niet. Kennis en inzicht zijn daarentegen wel nuttig om vermijdbare fouten te vermijden. Dus wat heb je nodig? Precies: kennis en inzicht.

Lees ook