Staking streekvervoer mag doorgaan

Staking streekvervoer mag doorgaan

door in rubriek decentraal
Reacties uitgeschakeld voor Staking streekvervoer mag doorgaan

De aangekondigde staking in het streekvervoer mag volgende week doorgaan. Werkgeversvereniging VWOV was naar de rechter gestapt nadat twee vakbonden aangekondigd hadden om 30 april en 1 mei te gaan staken. Volgens de rechter mag dat.

De vakbonden FNV en CNV hebben acties aangekondigd, omdat zij menen dat de onderhandelingen over de cao voor het streekvervoer zijn vastgelopen. Zij hebben hun leden opgeroepen tot een algemene werkstaking gedurende 48 uur. VWOV wilde dat de staking zou worden verboden, omdat de onderhandelingen nog volop bezig waren, de acties niet als laatste redmiddel zijn ingezet en omdat de acties voor de vervoerbedrijven en vooral voor de reizigers nadelige gevolgen hebben, juist in de meivakantie.

Volgens de rechter worden de werkgevers door de staking voor het blok gezet en zullen de acties voor werkgevers, maar ook voor derden, nadelige gevolgen en hinder veroorzaken. Maar dat de daarmee gemoeide schade en hinder zodanig is dat een verbod vanuit maatschappelijk oogpunt dringend noodzakelijk is, is niet voldoende aannemelijk geworden. De rechter vindt dat het recht om te staken in dit geval zwaarder weegt.

De bonden sloten in maart een akkoord met de vervoerders, dat vervolgens door de leden werd afgewezen. Voor hen waren de werkdruk en de tempo van loonstijging onvoldoende geregeld.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook