Grotere, maar geen nieuwe stations in A’dam
dossier Randstad

Grotere, maar geen nieuwe stations in A’dam

door in rubriek artikel, stations
Reacties uitgeschakeld voor Grotere, maar geen nieuwe stations in A’dam

De stations in Amsterdam krijgen de komende jaren een opknapbeurt om de groeiende reizigersaantallen op te vangen. In totaal is er 2 miljard euro met de plannen gemoeid.

Dat heeft ProRail vanmiddag bekendgemaakt bij de presentatie van de jaarcijfers. De spoorbeheerder past alle elf Amsterdamse stations in meer of mindere mate aan. Ook tien andere stations in de omgeving gaan op de schop.

Op Amsterdam Centraal worden zoals bekend de sporen aangepast voor een snellere doorstroming van de treinen. Ook worden de middensporen verwijderd en de perrons verbreed en verlengd. De Cuypershal krijgt een rechtstreekse toegang tot de Noord/Zuidlijn; een langgekoesterde wens van Amsterdam. Het aantal treinen groeit van 37 per uur nu naar 57 in 2030.

Op het Amstel-station wordt de spoorconfiguratie aan de noorzijde gewijzigd. Het stationsplein is deze zomer gereed. Het stationsgebouw zelf wordt weer in de oorspronkelijke kleuren teruggebracht.

Amsterdam Zuid groeit in tien jaar van 80.000 naar 250.000 reizigers. Het is het laatste station dat in het kader van de Nieuwe Sleutelprojecten wordt aangepakt. De snelweg A10 gaat ondergronds, de bestaande passage wordt uitgebreid en er komt een nieuwe. Bij het ontwerp wordt rekening gehouden met de bouw van een derde perron; iets dat expliciet in het nieuwe Amsterdamse coalitieakkoord wordt genoemd.

Station Amsterdam Sloterdijk wordt straks de primaire ov-ontsluiting voor Haven-Stad. Het Westelijk Havengebied wordt omgeturnd tot woongebied met 40.000 huizen. Het ov moet, naast de fiets, de belangrijkste modaliteit in het gebied worden. Opvallend is dat het station relatief weinig wordt uitgebreid; het blijft beperkt tot verlenging van de laaggelegen perrons en de aanleg van extra liften en roltrappen.

Op station Schiphol komen extra trappen en komt er een studie naar de rol van station Schiphol in het kader van de MIRT-verkenning. Daartoe hoort ook een eventuele doortrekking van de Noord/Zuidlijn naar de luchthaven.

Jaarverslag
De treinen op het Nederlandse spoornet haalden in 2017 een punctualiteit van 91 procent, blijkt uit het jaarverslag van de spoorbeheerder. Het uitvalcijfer kwam uit op rond de 2 procent, ongeveer gelijk met 2016. ProRail wil de komende jaren flink investeren in het uitbreiden van het aantal stallingsplaatsen. Er zijn er nu zo’n 520.000; dat moet naar 650.000. Vóór 2020 moeten de grootste ‘fietsparkeerknelpunten’ bij stations zijn opgelost. Twaalf stallingen worden bijgebouwd op stations in Amsterdam, Ede-Wageningen, Eindhoven, Gouda, Tilburg, Zaandam en Zwolle.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook