Eringa wil Europees spoor stimuleren

Eringa wil Europees spoor stimuleren

door in rubriek buitenland
Reacties uitgeschakeld voor Eringa wil Europees spoor stimuleren

ProRail-topman Pier Eringa is tijdens het Europese spoorcongres in Amersfoort voor twee jaar herkozen als president van de EIM. Dit jaar stond ook voor het eerst een gezamenlijke vergadering met de Europese Spoorvervoerders (CER) op de agenda. De organisaties hebben afspraken gemaakt om het internationale treinverkeer verder te stimuleren.

“De spoorwereld is nog te veel op eigen land gericht en veel minder op internationaal vervoer. Dat gaan we anders doen nu”, aldus Eringa, die sinds 15 november leiding geeft aan de Europese infrabeheerders. Vrijdag staat er een bijeenkomst met de Europese Commissie over internationaal treinvervoer op het programma.

Standaardiseren
Het is de bedoeling om daar afspraken te maken om toelatingseisen voor materieel te uniformiseren en systemen te standaardiseren. Ook innovaties zoals het treinbeveiligingssysteem Ertms en Automatic Train Operation spelen daarin een rol. ProRail-woordvoerder Jaap Eikelboom: “Veel concreter kunnen we het niet maken. Een gemeenschappelijk standpunt innemen is een goede basis.”

Tussen de verschillende Europese landen is het nu nog een wirwar aan beveiligingssystemen en bovenleidingsvoltages. Door te zorgen dat overgangen zo makkelijk mogelijk verlopen en de corridors toegankelijk zijn voor dezelfde locs, is er volgens Eikelboom veel te winnen. Vervolgens is het aan nationale overheden en spoorbeheerders om afspraken te maken op lokaal niveau, om grensovergangen te versoepelen.

Concurrentie luchtvaart
Eringa gelooft in de groeiende markt van de internationale trein als alternatief voor het vliegtuig. “Er is een hele nieuwe generatie die graag een alternatief vervoermiddel wil hebben voor het vliegtuig. Zij kiezen voor het comfort en het gemak van de trein én het duurzame karakter.” De slaaptrein noemt hij ook als interessant alternatief voor het vliegtuig op middellange afstand.

Het is alleen de kunst om de reiziger te verleiden om de trein te kiezen, zegt hij. “Dat kan op prijs, op comfort of op snelheid. Nu kiezen mensen vaak op de ‘automatische piloot’ voor het vliegtuig en denken dat de trein omslachtig is. Terwijl de reistijd van deur tot deur elkaar niet zoveel ontloopt.”

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook