NS en ÖBB flirten over nachttrein A’dam

NS en ÖBB flirten over nachttrein A’dam

“We hebben allebei naar rechts geswipet”, zegt woordvoerder Ton Boon van NS International verheugd. Want de Oostenrijkse spoorwegmaatschappij ÖBB en NS zijn in gesprek om de nachttrein naar Amsterdam in ere te herstellen. Optimisten praten over Nederlandse aansluiting op het internationale nachttreinnet 2020, Boon houdt een slag om de arm.

Het hangt volgens Boon namelijk af van een aantal factoren. “We moeten een businesscase maken, collega’s opleiden, de treinen toelaten op het net, we hebben opstartcapaciteit nodig. Noem maar op. Het is dus geen voorbehoud, maar zoiets kost gewoon tijd.” Bij Eurostar en Thalys is dat ook het geval.

In de lift
Er is NS veel aan gelegen om de nachttrein in ere te herstellen, nadat Deutsche Bahn in augustus 2016 de stekker uit het nachttreinnet trok. Het internationale treinverkeer zit in de lift en dat merkt NS International: steeds meer consumenten verkiezen de trein boven het vliegtuig, zegt Boon.

NS meet maandelijks de stemming onder de reizigers in een marktbarometer. “Het aantal internationale reizigers dat de trein overweegt als vervoermiddel, schommelde altijd rond de 30 procent. In mei was dat 50 procent.” In een jaar tijd werden bij NS International bovendien 15 tot 20 procent meer tickets verkocht, vertelt Boon.

Met de Eurostar naar Londen, de Thalys naar Lille – vanaf 2019 naar Parijs – en de ICE naar Frankfurt heeft NS al genoeg voorbeelden van goedlopende internationale treinverbindingen. “Dus dan weet je eigenlijk al: de businesscase gaat bij toekomstige internationale reizen ook goed lopen.“

Rollend materieel
In december 2017 hintte ÖBB-woordvoerder Bernhard Rieder nog op een samenwerking, als Nederlandse partners het rollend materieel leveren. Dat gaat NS niet doen, zegt Boon. “Wij zijn niet gespecialiseerd in nachttreinen, de ÖBB heeft er al een boel van rondrijden. Die kan dat beter.” Maar, benadrukt hij, de gesprekken zijn gestart. “We moeten er samen het beste van maken.”

2 reacties

 1. Twan Laan
  18 juni 2018 om 11:08

  Een wat raar bericht, “de nachttrein in ere herstellen”.
  Er reden tot voor anderhalf, twee jaar nachttreinen van Amsterdam naar Kopenhagen, Berlijn, Praag, Zürich en München. Nu komt er misschien een nieuwe, andere nachttrein naar Wenen en Innsbruck. Daarmee komt de oude nachttrein echter niet terug. Ik kan uit ervaring vertellen dat je als voormalig gebruiker van de nachttrein Amsterdam-Zürich verbazend weinig hebt aan een nachttrein Amsterdam-Innsbruck/Wenen. Zürich-Wenen is bijna 8 uur treinen, Zürich-Innsbruck 3 1/2.
  Hartelijke groet uit Olten (Zwitserland).

 2. David Nijenhuis
  18 juni 2018 om 22:40

  Twan, het klinkt misschien l*llig, maar je kunt nou eenmaal ineen vroeg stadium niet iedereen naar de zin maken. Nederland heeft niks en krijgt – als alles tenminste doorgaat – weer 2 verbindingen terug. Je kunt met de nachttrein naar München en daar op een EC naar Zürich stappen (of anders eerst met de dagtrein naar Hannover en daar op de nachttrein overstappen). Anders gaat er een dik uur later gaat er ook een IC-bus van Isar naar Limmat. Maar… zeg nooit nooit, als mensen nou met zo’n allen ervoor gaan zorgen het vliegtuig wat te vermijden, komt er vanzelf vraag naar een Kurswagen Amsterdam-Zürich. Kijk maar naar de Tsjechien, die laten een eigen wagen meerijden met een doorgaande trein Praag-Linz en laten deze vervolgens aan de Weense Walvis Budapest-Zürich koppelen.

Lees ook