Rijk wil 2 miljoen vliegreizigers de trein in

Rijk wil 2 miljoen vliegreizigers de trein in

Internationaal treinverkeer is hot. Zo wil staatssecretaris Stientje van Veldhoven dat de komende jaren ruim 2 miljoen reizigers van korte Europese vliegreizen ’overstappen’ op de trein. Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) onderzocht met welke maatregelen dat gehaald kan worden. NS doet ook een duit in het zakje en komt met de speciale glossy ‘Capital tot capital’, geheel opgedragen aan internationaal treinverkeer.

Voor de reiziger zijn drie aspecten van belang bij de keuze voor het vervoermiddel: snelheid, comfort en prijs. Het KiM berekende hoe deze variabelen eraan kunnen bijdragen dat de reizigers het vliegtuig inruilt voor de trein. Wanneer de maatregelen die het KiM voorstelt de komende jaren worden uitgevoerd, betekent dat dat er 15.000 korte Europese vluchten kunnen worden geschrapt. Dat schrijft de staatssecretaris in een brief aan de Tweede Kamer.

In totaal zijn twintig luchthavens bij 13 steden binnen een straal van 800 kilometer van Amsterdam onderzocht. Op de trajecten Londen, Brussel, Parijs, Frankfurt en Düsseldorf liggen daarvoor de grootse kansen, vooral omdat daar een goede treinverbinding naar de binnenstad bestaat of er potentie is de transferreizigers per trein naar de luchthaven te laten reizen.

Maatregelen
Met de maatregelen die tot 2030 op de agenda staan om het spoor in Nederland en buurlanden te verbeteren, kunnen volgens het KiM 1,3 miljoen vliegreizigers per jaar kiezen voor de trein. En door de frequenties van internationale treinen (licht) op te hogen, kunnen bijna 2 miljoen vliegreizen door treinreizen vervangen worden

Ook prijsmatig is er veel mogelijk. Door treintickets met 20 procent te verlagen, zouden een miljoen extra reizigers voor de trein kiezen. Ook kunnen de tarieven van vliegtickets gewijzigd worden. En het wegnemen van barrières op de overstap van vliegtuig naar trein bij Schiphol, Frankfurt en Parijs kan meer dan 800.000 extra treinreizigers opleveren.

De extra maatregelen kunnen dus zorgen dat tpt 2030 60 procent extra reizigers het vliegtuig inruilen voor de trein.  Daarvoor is wel goede samenwerking nodig tussen trein- en vliegmaatschappijen, luchthavens en spoorbeheerders.

Capital to capital
NS lijkt tot die samenwerking in ieder geval bereid. “Samenwerken is essentieel om het internationale treinnetwerk naar een hoger plan te tillen”, schrijven Heike Luiten, directeur NS International, en Roger van Boxtel, president-directeur in de glossy ‘Capital to capital‘. “Politieke en bestuurlijke afstemming is nodig binnen ons land en dan nog eens met partijen in Europa. Dat begint bij onze ambitie, krijgt kracht dankzij onze (inter)nationale partners zoals ProRail, Eurostar, Thalys, DB, KLM en Schiphol, maar slaagt pas met steun van de Tweede Kamer en regeringen. NS gaat ervoor.”

Lees ook: NS en ÖBB flirten over nachttrein A’dam

6 reacties

 1. Ruurd Faber
  23 juni 2018 om 12:52

  Het is raar dat de Trans Europ Express (T.E.E) van NS directeur F.Q den Hollander vergeten is. Deze 40-steden tempotrein reed in de jaren ’60 heel Europa door en was kennelijk zijn tijd ver vooruit.

 2. Ties
  23 juni 2018 om 12:54

  Tijd dus voor de hsl oost. Via Utrecht, Arnhem, Münster en Bielefeld zou ik zeggen. De huidige noordelijkere route via Osnabrück is te dunbevolkt.

  • De Leeuw
   25 juni 2018 om 13:41

   Dus des te meer reden om HSL-spoor aan te leggen via Osnabrück. Als het daar dun bevolkt is hoeft een HSL-trein daar niet te stoppen en kan hij in een keer doorrijden naar Hannover en Berlijn, waardoor reistijd snel omlaag gaat.
   In Rührgebiet-Nord heb je te veel ICE-stations waardoor wel de comfort maar niet de snelheid omhoog gaat.
   Maar ook op lijn Den Haag-Rotterdam-Venlo-Düsseldorf (en dan verder Duitsland in) zou een snellere verbinding moeten komen.

   • Ties
    26 juni 2018 om 15:05

    Denk dat Nederland verhoudingsgewijs meer zou moeten betalen voor de noordelijke route (zeker zonder stop in Osnabrück). Münster – Bielefeld is een Duitse aangelegenheid. Het deel waar Nl. dan aan meebetaalt zou dan tot Münster zijn.
    Beginnen in Utrecht zou ook nog kunnen. Of Arnhem overslaan.
    Een 200km/u variant is voor de noordelijke route het meest haalbare denk ik. Amsterdam, Apeldoorn, Osnabrück bijv.

 3. David Nijenhuis
  31 juli 2018 om 10:15

  Maar dan moeten NSI en DB ook zorgen voor goedkopere flexibele tickets. Als je over 2 dagen bijv. naar München wilt gaan en je ziet dat een treinkaartje zomaar 160 Euro kost, terwijl een last-minute vliegticket voor nog geen 70-80 Euro gekocht kan worden, krijg je geen extra personen in de trein. Krijg je die wel en er kan voor een bepaalde trein geen kaartje gekocht worden, omdat alle zitplaatsen op zijn, hoe wil je meer reizigers de trien in krijgen?

  • DuitseLeeuw
   31 juli 2018 om 10:41

   Die goedkopere flexibele tarieven zijn er wel, maar deze zijn (mede doordat tickets bij DB al 6 maanden van tevoren kunnen worden besteld) vrij snel op. En DB is verplicht een bepaald aantal plaatsen vrij te houden voor de losse (last-minute) verkoop en daardoor gaat hier de marktwerking spelen.
   Maar ik ben het wel met u eens dat vooral op het traject Köln-Frankfürt de totale capaciteit omhoog mag, want juist op dat traject is de vraag vele malen hoger dan dat er fatsoenlijke tarieven beschikbaar zijn.
   Daardoor is het naar München via Frankfurt vrijwel niet mogelijk aan een redelijk geprijst tichet te komen, maar is het veel makkelijker om voor €39-59 naar Berlijn te komen of naar München via Hannover.

Lees ook