Stakingen voorbij: cao-deal streekvervoer

Stakingen voorbij: cao-deal streekvervoer

door in rubriek decentraal
Reacties uitgeschakeld voor Stakingen voorbij: cao-deal streekvervoer

De stakingen in het streekvervoer zijn sinds vandaag voorbij. Na meerdere stakingen in meerdere regio’s werden werkgeversorganisatie VWOV en de vakbonden FNV en CNV het gisteren eens over de nieuwe cao OV.

Belangrijkste onderhandelingspunt was de werkdruk voor de buschauffeurs. De vakbonden wilden aanvankelijk per 2,5 uur diensttijd een extra ‘plaspauze’ van 5 minuten hebben. VWOV vond deze eisen onredelijk, omdat het zou neerkomen op een loonsverhoging van 4 procent.

Realistische onderbreking
In de nieuwe cao staat dat in 82,5 procent van de diensten ruimte moet zijn voor een realistische mogelijkheid voor één onderbreking per 2,5 uur, zoals een sanitaire stop.

De eis van 5 minuten is dus verdwenen en de pauze is niet extra. “Wij snappen dat een plaspauze langer dan 1 minuut duurt”, legt VWOV-woordvoerder Tanja Copal uit. “De chauffeur kan de duur daarvan zelf inschatten, zolang het de dienstregeling niet in de weg staat.”

Krappe dienstregeling
In de overige 17,5 procent van de diensten, waarbij de krappe dienstregeling die pauze niet toelaat, is de ‘rustpauze’ één keer per 3 uur. Als een chauffeur in Utrecht bijvoorbeeld vertraging oploopt, zegt Copal, is er geen ruimte voor pauzes. “Daarom gaan we op hele korte termijn kijken naar reële rijtijden, daar waar het te krap is.”

Copal zegt blij te zijn dat de vakbonden van hun ‘harde eis’ van 5 minuten extra pauze zijn afgestapt. “Dat kon niet, dat was veel te duur. Beide partijen hebben gelukkig stappen gezet.”

Ook de FNV is blij met het resultaat. Waarom de vakbonden hun ‘harde eis’ hebben laten vallen? “Als we het hebben over een reële mogelijkheid voor een onderbreking voor een sanitaire stop, zou je niet zeggen dat dat korter dan 5 minuten duurt”, zegt een FNV-woordvoerder.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook