Met Haaglanden slaat EBS de vleugels uit

Met Haaglanden slaat EBS de vleugels uit

door Maurits van den Toorn in rubriek binnenland
14 reacties

Vervoerbedrijf EBS heeft met het binnenslepen van de concessie Haaglanden Streek vorige week zijn derde concessie in Nederland binnengehaald. En zo lijkt het bedrijf een wederopstanding door te maken.

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag gunde het busvervoer Haaglanden Streek vanaf augustus 2019 tot en met december 2030 aan EBS. Het gaat om het gebied tussen Hoek van Holland, Delft, Zoetermeer en Leiden. De andere gegadigden waren de huidige exploitant Connexxion en Keolis Nederland.

Stroef begin
Het in 2010 opgerichte dochterbedrijf van de Israëlische Egged Group (het grootste busbedrijf van Israël) rijdt sinds december 2011 met zo’n 200 bussen in de regio Waterland. Dat ging aanvankelijk niet goed, het bedrijf kwam in de problemen door miscalculaties en leed maandelijks een verlies van een miljoen euro.

Dat zou het gevolg zijn van onbekendheid met een aantal aspecten van de Nederlandse ov-markt. Zo was er geen rekening mee gehouden dat chauffeurs hun diensten moeten beginnen en eindigen op een vaste standplaats. Daardoor moesten extra kosten worden gemaakt voor personeelsvervoer naar die standplaats. Ook de kosten voor de OV-chipkaart en de bijbehorende ICT vielen hoger uit dan gepland. Na een herziening van de dienstregeling in augustus 2014 verbeterde de situatie.

Sindsdien gaat het bergopwaarts. Na bij een aantal biedingen achter het net te hebben gevist (onder meer Noord-Holland Noord) kreeg EBS eind 2017 voor een periode van tien jaar het busvervoer op Voorne-Putten en Rozenburg in handen. Daar gaan nog geen zero-emissiebussen rijden, maar bussen op groengas. Nu komt daar dus, een jaar later, de regio rond Den Haag bij. Voor het eerst wél met zero-emissiebussen.

Veranderingen
Zolang de bezwaartermijn tegen de gunning nog loopt wil EBS niet veel inhoudelijks kwijt. Duidelijk is wel dat er op een aantal verbindingen hogere frequenties komen en langer wordt gereden. Twee buslijnen veranderen in R-netlijnen. Het gaat om de routes Den Haag Leyenburg–Naaldwijk–Maasland Viaduct–Schiedam Centrum (nu lijn 36) en Delft–Pijnacker Centrum–Zoetermeer NS–Zoetermeer Centrum West (nu lijn 55).

De gezamenlijke exploitatie van lijn 45 Den Haag–Voorschoten–Leiden, die deels hoort bij de concessie Zuid-Holland Noord, door Connexxion (straks dus EBS) en Arriva blijft voorlopig bestaan. Op een later tijdstip gaat de hele lijn over naar de concessie Haaglanden Streek en krijgt EBS het alleenrecht.

Elektrificatie
De Metropoolregio heeft de ambitie om de CO2-uitstoot door het verkeer met 30 procent terug te dringen. Als bijdrage daaraan gaan bij de start van de concessie op de stadsdiensten in Delft en Zoetermeer 23 elektrische bussen rijden.

Moederbedrijf Egged heeft al op beperkte schaal ervaring opgedaan met elektrische bussen. EBS doet dat binnenkort ook: de afgelopen week is de eerste elektrische bus van een serie van tien voor de concessie Waterland afgeleverd.

Op de overige lijnen in het concessiegebied worden de komende jaren 93 hybride groengasbussen ingezet: nieuwe bussen waarbij de in accu’s opgeslagen remenergie helpt bij het optrekken. Deze hybride bussen worden in 2026 en 2027 vervangen door zero-emissiebussen. Alle bussen krijgen airconditioning, wifi en USB-aansluitingen.

App
Onderdeel van het aanbod van EBS is een app die het openbaar vervoer integreert met andere vormen van mobiliteit, zoals elektrische deelfietsen en deelauto’s. “We hebben zo’n app ook op Voorne-Putten aangeboden”, vertelt EBS-woordvoerder Jasper Vermeer. “Het hoeft wat ons betreft niet onze eigen app te zijn, maar wat wij willen is er nog niet, zodat we het zelf laten ontwikkelen. Dat doen we zo open mogelijk, als anderen daarbij willen aanhaken zijn ze welkom.”

Vooralsnog gaat het om een app die verwijst naar producten van andere partijen, maar Vermeer sluit niet uit dat EBS in een later stadium ook zelf deelfietsen en wellicht deelauto’s gaat aanbieden.

14 reacties

 1. Marry Barrett
  17 juli 2018 om 13:04

  Geen OV met een bedrijf dat Israelische banden heeft. Dit moeten we 100% niet willen.

  • Rien
   18 juli 2018 om 09:08

   “Koopt geen Joodschen waren”, wanneer hebben we dat ook alweer eerder gehoord?

   Waarom uit men trouwens geen bezwaren tegen vervoerders die bussen van Chinese makelij inzetten, terwijl iedereen weet hoe China met mensenrechten omgaat?

   • Willem Heerema
    21 juli 2018 om 12:08

    Onjuiste en uiterst abjecte vergelijking. Zou je willen “Zwijgen over Israël” vanwege de Holocaust?

    Kijk eens naar ZEMBLA, Zwijgen over Israël: https://www.youtube.com/watch?v=QxBSpp09kK0

  • DuitseLeeuw
   19 juli 2018 om 10:50

   Dit is nou een racistische en discriminerende houding en op geen enkele manier verschillend van de houding van een zekere AH in de jaren 30 en 40.

  • reaguurder
   24 juli 2018 om 21:53

   Laat me niet lachten troll.
   Ga je dan ook je textiel met made in turkey weren bivoorbeeld? Volgens mij heb je een dagtaak aan het boycotten aan van alles en nogwat. Veel plezier dan maar in je beperkte leventje.
   Open your mind is wat ik je gun!

 2. Mattheus
  17 juli 2018 om 21:38

  Helemaal 100% mee eens, het is beter dat Connexxion gewoon in handen blijft.

  • Mohammed
   19 juli 2018 om 08:59

   Connexxion Transdev werkt ook in bezit gebied in Israël. Als men consequent is sluit met CXX dan ook uit.
   Ik heb zelf geen problemen met een Israëlisch bedrijf en wens ze veel succes in hun nieuwe concessie #mazzeltov

 3. Willem Heerema
  21 juli 2018 om 12:06

  @Mohammed Onjuist. Transdev heeft zich teruggetrokken uit de door Israël bezette gebieden in Israëls buurland Palestina.

  Egged EBS is echter hardleers.

 4. R. v.d. Voort
  23 juli 2018 om 09:52

  Ik wil eerst voorop stellen dat Joods zijn los staat van de de staat Israel; ik wil daarom ook geen Israëlisch busbedrijf omdat Israel voor alles staat wat wij hier niet willen zols verdraagzaamheid en discriminatie. Bovendien vraag ik mij af of het überhaupt kan want Israel valt toch buiten de EU!

 5. Bartje
  24 juli 2018 om 21:49

  Fijn dat deze Israëlische busmaatschappij haar intrede doet in Nederland. Staat garant voor goede service en een hoge frequentie. Meer plezier voor reizigers door kortere reistijden en innovatie.
  Hopelijk komt EBS ook snel in het Noorden van Nederland. Hier zijn de frequenties nog niet zo goed.
  Ik wens EBS veel succes.

 6. R. v.d. Voort
  29 juli 2018 om 18:03

  BARTJE: Kunt u mij uitleggen hoe u aan deze informatie komt, want dan heb ik iets gemist de laatste tijd.
  Overigens blijf ik bij mijn standpunt ongeacht het feit dat EBS goede service en hoge frequentietijden heeft!

  • DuitseLeeuw
   30 juli 2018 om 11:29

   De frequenties zijn geregeld in het aanbod dat EBS heeft gedaan.
   En slechter dan Connexxion en Arriva kan het nooit worden.

   Maar benieuwd of u dezelfde mening had durven hebben als het om een Palestijnse, Turkse, Marokkaanse of Iraans bedrijf was gegaan. Een bedrijf beoordelen en veroordelen om waar ze vandaan komen of waar ze zaken doen is en blijft racistisch en het huis zou te klein zijn als men zo reageerde bij bedrijven uit Islamitische landen.

 7. A.van Bommel
  25 augustus 2018 om 13:02

  De staat moet gewoon Connexxion terug kopen en er dan één groot streekvervoerbedrijf van maken. En alle buitenlandse en vooral niet Europese vervoerders buiten de deur zetten. Want waarom kan het in België wel?

  • De Leeuw
   27 augustus 2018 om 11:06

   Omdat het OV vervoer per Bus op vele plaatsen buiten de grote steden vrij inefficiënt en duur is. Met één nationale vervoerder gaan veel regio’s ook snel weer terug naar max. 1 bus per uur. Want voor vervoerder is er geen prikkel meer om de klantvraag en de frequenties centraal te stellen, maar geldt alleen maar om OV aan te bieden dat zo mij mogelijk kost (en OV dat niet geboden wordt kost ook geen geld).

Lees ook