Londense bussen rijden nooit meer te hard

Londense bussen rijden nooit meer te hard

De bussen in Londen worden voorzien van intelligente snelheidsassistentie (ISA), om zo het aantal ongevallen met fietsers en voetgangers terug te dringen. Door ISA kan een buschauffeur nooit sneller rijden dan de geldende maximale snelheid. Daarnaast worden er meer veranderingen doorgevoerd aan de bussen.

Bussen rijden in 30 km/uur-gebieden aanzienlijk minder hard, blijkt uit de proef met ISA. Voorheen reden 15 tot 19 procent van de bussen te hard. ISA bracht dit terug naar 1 tot 3 procent. Londen wil de maximumsnelheid in de hele binnenstad terugbrengen naar 30 km/uur. De stad streeft uiteindelijk naar nul verkeersdoden door aanrijdingen met bussen in 2030.

Meerdere maatregelen

Naast ISA worden er meer verbeteringen aangebracht aan de Londense bussen, zoals waarschuwingssystemen met geluid en licht voor voetgangers en andere weggebruikers. Daarnaast komt er een autonoom werkend remsysteem die voertuigen in de omgeving detecteert en vervolgens de bus automatisch laat remmen als verkeer te dichtbij komt. “We doen onze uiterste best om de straten van de hoofdstad zo veilig mogelijk te maken”, zegt wethouder transport Val Shawcross. “Deze veranderingen zorgen voor een enorme verbetering van de veiligheid voor de inwoners.”

GPS
De bus kan niet harder rijden dan de maximale snelheid en alleen in noodgevallen kunnen buschauffeurs ingrijpen. De plaatsbepaling via GPS wordt gecombineerd met de voor die plek geldende snelheidslimiet. De bussen bleven tijdens de proef 97 tot 99 procent van de tijd binnen de limiet. Omdat ISA niet automatisch remt, ging het alleen heuvel af een beetje harder soms.

Weinig negatieve effecten
Vooraf werd gevreesd voor negatieve effecten zoals meer inhaalbewegingen door andere voertuigen. Dat bleek tijdens de pilot niet te gebeuren. De reistijd liep in de meeste gevallen wel wat op. Eind 2018 zijn 500 Londense bussen voorzien van ISA.

2 reacties

  1. abaanders
    28 september 2018 om 14:51

    Gaat het hier over 30 km/h of 30 mph? Meestal is de maximum snelheid in Londen 30 mph = 48 km/h.

Lees ook