Zuid-Holland kiest voor waterstofbussen

Zuid-Holland kiest voor waterstofbussen

door in rubriek binnenland, bus
Reacties uitgeschakeld voor Zuid-Holland kiest voor waterstofbussen

Op de Hoekse Waard en Goeree-Overflakkee zullen aan het einde van het jaar vier bussen gaan rijden op waterstof. Pakken de ervaringen goed uit, dan gaan er op meer plaatsen in Zuid-Holland waterstofbussen rijden.

De twaalf provincies hebben met het Rijk afgesproken dat vanaf 2025 bussen in het openbaar vervoer geen schadelijke uitlaatgassen meer uitstoten. Floor Vermeulen, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland: “We hebben ons echt gecommitteerd aan de overgang naar schone mobiliteit. Waterstof speelt een belangrijke rol in het vergroenen van al het verkeer en vervoer. Deze bussen zijn een eerste stap in de aanleg van een waterstofinfrastructuur in de provincie.”

Geschikt voor lange afstanden
Waterstof is geschikt voor langere afstanden, stelt Zuid-Holland. Voor korte afstanden in de stad wil de provincie elektrische bussen. Het initiatief van Zuid-Holland om met waterstofbussen te gaan rijden, staat niet op zichzelf. De komende jaren worden onder meer waterstoftankstations geopend in Den Haag en Amsterdam. Ook voor goederenvervoer over het water is waterstof geschikt.

Bijdrage van EU en Rijk
Het nieuws over de waterstofbussen werd bekend gemaakt tijdens een conferentie in Rotterdam. Europese managers bogen zich over de toekomst van waterstof in het verkeer. Zuid-Holland ontvangt, naast een eigen investering, een subsidie van de Europese Unie en kan rekenen op een bijdrage van het Ministerie van IenW. De algemene tendens na de conferentie was dat overal in de EU de markt klaar is voor grootschalige invoering van waterstof.

Meer waterstofbussen
Zuid-Holland zegt dat een marktverkenning voor de aanschaf van nog eens twintig waterstofbussen is afgerond en de onderhandelingen met Connexxion gaande zijn. De levering van waterstof en waterstofbussen zal binnenkort door de provincie worden aanbesteed.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook