Friezen aan de slag met creatief vervoer

Friezen aan de slag met creatief vervoer

door in rubriek bus
Reacties uitgeschakeld voor Friezen aan de slag met creatief vervoer

De buslijnen doen het steeds minder goed in Friesland en zijn daarom niet toekomstbestendig. Mede daarom laat de provincie Fryslân, voor het project Bûtengewoan Berikber, inwoners zelf bepalen welke oplossingen er moeten komen voor de totale ontsluiting van een gebied.

“Het moet wel meer zijn dan bijvoorbeeld alleen maar deelauto’s”, begint programmaleider van de provincie Fryslân Sjoerd Hoekstra te vertellen. “Het gaat niet om een idee of oplossing voor één dorp. Meerdere gedragen oplossingen moeten samenvloeien tot creatieve en innovatieve vervoeroplossingen voor een gebied.” Het bereikbaarheidsproject is in het leven geroepen voor drie gebieden: Noordwest-Friesland, Midden-Friesland en Zuidoost-Friesland rondom Drachten.

Kennis en kunde
Gedeputeerde Johannes Kramer vertelt waarom de hulp van de inwoners wordt ingeroepen. “Het platteland van Friesland moet bereikbaar en daardoor leefbaar blijven. Inwoners zelf hebben als geen ander kennis en kunde als het gaat om die bereikbaarheid. Daarom willen we graag van hen horen wat in hun omgeving speelt en waar behoefte aan is.”

Zowel Hoekstra als Kramer heeft er vertrouwen in dat de gemeenschap met oplossingen gaat komen. “Ze gaan er geheid mee aan de gang”, zegt Hoekstra. “Het project is een experiment hoe we de inwoners van Friesland kunnen betrekken bij vraagstukken die wij hebben”, voegt Kramer toe.

Hulp
In drie gebieden krijgen de inwoners hulp van drie bureaus. Ze hanteren elk een eigen aanpak: sociaal, creatief of verkeerskundig. Op deze manier wil de provincie leren hoe ze de inwoners optimaal kunnen bijstaan zonder te sturen. Kramer: “Inwoners weten zelf het beste waar behoefte aan is in hun omgeving. Wij gaan met hun in gesprek en niet gelijk onze ideeën neerleggen.”

En als er geen oplossingen komen vanuit de bevolking? “Wij zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in Friesland. Als het niet anders kan, komen wij met voorstellen. Deze bespreken we dan uiteraard ook met inwoners”, aldus de gedeputeerde. Hoewel het project nog in de steigers staat, hebben zich inmiddels al zo’n 25 mensen gemeld die willen meepraten. Daarnaast hebben mensen een enquête ingevuld of meegedaan aan een onderzoek van één van de bureaus in de drie gebieden.

Complete regio
In het verleden riep de provincie ook al de hulp in van de bevolking voor het project Bûtenút Foarút. Maar dit project is toch echt anders, zeggen de Friezen. Waar op ‘Bûtenút Foarút’ gericht was op plaatselijke initiatieven richt het nieuwe project zich op een totaaloplossing voor een regio. In totaal kregen in 2015 zes projecten subsidie. Voor de meeste initiatieven is de subsidie inmiddels gestopt.

Ideeën getest
Gedeputeerde Kramer zegt dat het project geslaagd is wanneer een vervoeroplossing naar voren komt die voldoet aan de wensen en behoeften van inwoners. “Het moet een verbetering zijn ten opzichte van de huidige situatie, een totaaloplossing voor het gehele gebied.”

Goede ideeën worden uitgebreid getest. Bij succes worden de initiatieven meegenomen in de voorbereidingen van het nieuwe contract voor het busvervoer, dat in 2022 ingaat.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook