Utrecht: meer elektrisch, lijn 12 verdwijnt
dossier ZE2025

Utrecht: meer elektrisch, lijn 12 verdwijnt

De provincie Utrecht en vervoerder Qbuzz (U-OV) vervangen vanaf eind 2019 gefaseerd 125 dieselbussen door 55 elektrische bussen en 15 nieuwe Euro-VI-dieselbussen.

Oorspronkelijk zouden 142 diesels worden vervangen, maar de Uithoflijn vangt de capaciteit van lijn 12 op. Zodra de Uithoflijn rijdt, zal lijn 12 verdwijnen, vertelt woordvoerder Ron van Dopperen.

De 15 nieuwe Euro VI-bussen voor het regiovervoer gaan eind 2019 rijden en de 55 elektrische bussen worden vanaf eind 2020 gefaseerd ingezet. Daarvan worden er 35 ingezet op de stadslijnen 3, 7 en 8. Zodra de Uithoftram rijdt, verdwijnt lijn 12 . “We kunnen dan capaciteit overhevelen”, aldus de woordvoerder.

De voertuigen die nu nog op lijn 12 rijden, gaan deels over op lijn 28. “Het is wel belangrijk om te vermelden dat de ‘sardientjeslijn’, zoals de lijn genoemd wordt, blijft rijden totdat de Uithoflijn gaat rijden.”

Lessen geleerd
Volgens Van Dopperen zijn bij het elektrificatieproces lessen getrokken uit 2017: toen startte Qbuzz met 10 elektrische bussen van Ebusco op stadslijn 1, op de route Hoograven–Utrecht Centraal–Overvecht Noord. “Daar hadden we een krappe maand getest en dat bleek te kort.” Zo bleek de oplaadtechniek te haperen en werd er geen reservemateriaal achter de hand gehouden. Nu wordt een ruimere testperiode ingepland: de stadsbussen worden op zijn vroegst in voorjaar 2020 ingezet.

Andere lessen uit 2017 zijn dat alle bussen niet één op één moeten worden vervangen en dat de laadinfrastructuur goed moet worden getest. “We gaan nu voor een geleidelijke vervanging en houden reservemateriaal achter de hand”, zegt Van Dopperen.

De stadsbussen worden op de eindhaltes opgeladen, waarbij een pantograaf neerdaalt op de bus. De 20 streekbussen worden aan de stekker opgeladen op depots in Nieuwegein en Zeist.

Lees ook: Utrecht zet volgende zero-emissiestap

Aanbesteding loopt
Wie de nieuwe elektrische bussen gaat leveren is nu nog niet bekend. “In maart wordt de winnaar van de aanbesteding bekend en dan gaan we bestellen”, zegt Van Dopperen. De provincie Utrecht stelt 5 miljoen euro beschikbaar voor de meerkosten van de exploitatie en zal vervolgens jaarlijks 1,3 miljoen euro investeren in capaciteitsverruimende maatregelen.

Eén reactie

  1. OVmagazine.nl: Utrecht: meer elektrisch, lijn 12 verdwijnt – Spoornieuws
    12 maart 2019 om 23:11

    […] februari 15, 2019maart 12, 2019 […]

Lees ook